A keresztény értékeket pártoló jelölteket támogatják az uniós püspökök az EP-választásokon

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) arra buzdítja az EU polgárait, hogy olyan jelöltekre szavazzanak az európai parlamenti választásokon, akik támogatják a keresztény értékeket és az európai projektet.

Az európai püspökök arra szólítják fel a katolikusokat és más európai polgárokat, hogy felelősségteljesen adják le szavazataikat, amikor képviselőket választanak az Európai Parlamentbe. „Ma Európa és az Európai Unió kihívásokkal teli és bizonytalan időket él meg” – írják a püspökök. A kontinens előtt álló kulcsfontosságú kérdések megválaszolásához

bátor, hozzáértő és érték-vezérelt döntéshozókra van szükségünk, akik valóban a közjót szolgálják. A mi felelősségünk, hogy a lehető legjobb választást hozzuk meg a következő választásokon.

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) által kiadott nyilatkozatban a főpásztorok kiemelik: arra van szükség, hogy a keresztények „megpróbálják jól megkülönböztetni, kire és melyik pártra szavazzanak az Európai Unió jövőt érintő fontos pillanatban”.

A COMECE főtitkára, Manuel Enrique Barrios Prieto atya a Vatikáni Rádiónak adott interjújában beszélt a nyilatkozatról és a püspökök reményéről a júniusi európai uniós választásokat illetően. „A püspökök azt kérik a katolikusoktól és az összes európai polgártól, hogy készüljenek fel a szavazásra, és szavazzanak a következő választásokon.”

Az uniós főpásztorok felelős szavazást kérnek, amely elősegíti az európai projektet és a keresztény értékeket.

Barrios Prieto atya elmondta, hogy a püspökök nyilatkozatát jóval a választások előtt adták ki, hogy az EU egyes püspöki konferenciáinak legyen idejük útmutatást adni a választók számára saját országukban, „mert bizonyos kérdések kontinentális szinten nemzeti kérdések is”. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a COMECE nyilatkozata kifejti, hogy „az egyes tagállamok püspöki konferenciái is hasznos eligazításokat adhatnak a választóknak”.

A püspökök nyilatkozata arra biztatja a fiatalokat, hogy gyakorolják szavazati jogukat a közelgő európai választásokon, és ezáltal építsenek egy olyan Európát, amely biztosítja jövőjüket, és őszinte törekvéseiket valósítja meg.

A püspökök arra buzdítják a fiatalokat, hogy kötelezzék el magukat az európai projekt és a keresztény értékek előmozdítása mellett Európában

– mondta Barrios Prieto atya, a COMECE főtitkára.

Forrás: www.vaticannews.va/Christopher Wells/Somogyi Viktória

Címlapkép: Manuel Barrios Prieto atya, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Tanácsának (COMECE) főtitkára A mi Európánk című beszélgetéssorozat pódiumbeszélgetésén a budapesti Sapienta Hittudományi Főiskola dísztermében 2023. szeptember 8-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Iratkozzon fel hírlevelünkre