Halálra éheztetés – az eutanázia kegyetlen formája most már mindenki számára elérhető Hollandiában

Az eutanázia nem csupán a közbeszédben jól ismert halálos injekcióval, asszisztált öngyilkosság formájában mehet végbe, hanem úgynevezett VSED (mozaikszó a „voluntary stop eating and drinking” kifejezésből, ami az „evésről és ivásról való önkéntes lemondást jelenti) módszerével is történhet. Mivel az éhezés és a kiszáradás elviselhetetlen gyötrelmet okoz, a VSED -hez rendszerint orvosi palliatív segítségre van szükség, hogy enyhítse a beteg oly mértékű szenvedését, ami miatt az öngyilkossági kísérlet valószínűleg félbe is szakadna egy idő után.

Eddig csupán az idősebbek számára tették lehetővé a meglehetősen kegyetlen eljárást az eutanáziát támogató szervezetek, de Hollandiában most már a fiatalabb korosztály is igénybe veheti a módszert.

Ahogy arról a Dutch News nemrég beszámolt, Hollandiában az orvosi szövetség (KNMG) eltörölte az alsó korhatárt azok számára, akik úgy szeretnének véget vetni az életüknek, hogy nem vesznek többé táplálékot és italt magukhoz.

Évente mintegy 700 ember hal meg ezzel a módszerrel Hollandiában.

Az orvosoknak és egészségügyi gondozóknak szánt új irányelv értelmében most már a 60 évnél fiatalabbak is igényelhetik ezt az ellátást, ami eddig főleg végstádiumú betegségben szenvedőknek szánt lehetőség volt a hospice ellátás keretében. Most azonban azok a fiatalabb páciensek is kérhetnek ehhez segítséget Hollandiában, akik

egyébként nem halnának meg, ha nem éheztetnék és szomjaztatnák halára magukat.

Az országban sajnos az általános vélekedés nem ezeknek az eseteknek a megelőzésére koncentrál. Helyette „ártalomcsökkentés” címén alkalmazkodnak a kialakult helyzethez:

Egy hospice ellátásban dolgozó orvos például úgy nyilatkozott minderről, hogy meg kell teremteni a lehetőséget a fiatalabbaknak is ahhoz, hogy az étel és ital megtagadásával vessenek véget az életüknek.

„Ha egy beteg megfontoltan döntött emellett a módszer mellett, gondolhatunk mi bármit.  „Ha meg akarja valaki tenni, akkor jobb, ha támogató környezetben történik mindez, mint ha egyedül megy keresztül rajta”  – fogalmazott a szakember.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre