A lengyel püspöki konferencia elnöke közbenjárását ígérte az elítélt ellenzéki politikusok érdekében

Közbenjárását ígérte Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke a lengyel főügyésznél Mariusz Kaminski és Maciej Wasik elítélt ellenzéki politikus érdekében – közölte a lengyel püspöki kar szóvivője.

A közlemény szerint Gadeckit a börtönben már több mint egy hete éhségsztrájkot folytató politikusok feleségei kérték hozzá intézett levelükben, hogy közvetítsen az ügyben Adam Bodnar igazságügyi miniszternél és főügyésznél.

Az érsek erre reagálva levelet írt a két képviselőnek, és “humanitárius közbenjárását” ígérte Bodnarnál. Egyúttal arra kérte Kaminskit és Wasikot, hogy szüntessék be “a nemcsak az egészségüket, hanem életüket is veszélyeztető” éhségsztrájkot.

Teljességgel megértem, miért szánták el magukat a tiltakozás ilyen drámai formájára

– írta a püspöki konferencia elnöke a hivatala honlapján közzétett levélben.

Mindazonáltal ahhoz, hogy igazságért folyamodhassunk, élni kell

– tette hozzá.

A két politikus élete értéket jelent közös hazánk számára, és hozzájárulhat igazságosabbá tételéhez – húzta alá az érsek, lelkipásztori áldással zárva levelét.

Andrzej Duda lengyel elnök szerda este közölte: Mariusz Kaminski esetében a bíróság kényszertáplálást rendelt el a képviselő egészségi állapota miatt. Az államfő ismét felszólította Adam Bodnart, hogy hozzon döntést a két politikus szabadon bocsátásáról.

Mariusz Kaminskit és Maciek Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőit 2015 márciusában nem jogerősen három évi börtönre ítélték, és 10 évre eltiltották közhivatal viselésétől azon a címen, hogy még az első PiS-kormány időszakában, 2007-ben a korrupcióellenes hivatal vezetőiként visszaéltek hivatali hatalmukkal. Andrzej Duda röviddel 2015-ös hivatalba lépése után viszont elnöki kegyelemben részesítette őket.

A lengyel elnök Mariusz Kaminski és Maciej Wasik szabadon bocsátását szorgalmazta a kormányfőnél

A legfelsőbb bíróság azonban 2023 júniusában új eljárást rendelt el az ügyükben. Decemberben a varsói kerületi bíróság jogerősen kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte őket.

Az ítélet nyomán Szymon Holownia, az alsóház elnöke megfosztotta Kaminskit és Wasikot mandátumuktól és ezzel mentelmi joguktól, amit január elején érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság rendkívüli ellenőrzések ügyeivel megbízott kamarája.

A két képviselőt múlt kedden az elnöki palotában letartóztatták, majd börtönbe vitték. Az államfő múlt csütörtökön másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményezett az ügyükben, és azt kérte Adam Bodnartól, hogy az eljárás idejére helyezzék szabadlábra a két képviselőt. Bodnar hétfőn bejelentette: néhány napon belül lép az ügyben.

Összeomlott a jogállamiság Lengyelországban

(MTI)

Címlapkép: Barbara Kaminska, a bebörtönzött ellenzéki képviselő, Mariusz Kaminski volt belügyminiszter felesége beszél a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt által az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt rendezett tüntetésen a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én. Balról Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, jobbról a másik bebörtönzött képviselő, Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes felesége, Roma Wasik. Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

Iratkozzon fel hírlevelünkre