A lengyel elnök Mariusz Kaminski és Maciej Wasik szabadon bocsátását szorgalmazta a kormányfőnél

Andrzej Duda azt szorgalmazta a Donald Tusk kormányfővel hétfőn folytatott megbeszélésen, hogy bocsássák szabadon az államfői kegyelemben részesített Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ellenzéki képviselőket – erről maga a lengyel elnök számolt be sajtóértekezletén.

Andrzej Duda azt követően nyilatkozott, hogy a miniszterelnökkel a lengyel kül- és belpolitikáról is egyeztetett az elnöki palotában.

A sajtókonferenciáján Duda elmondta: felszólította Tuskot, és közvetve Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt, hogy tegyenek eleget az elnöki kegyelmi eljárás múlt csütörtöki elindításakor megfogalmazott kérésnek, és engedjék szabadon Kaminskit és Wasikot.

A bebörtönzöttek fontos közérdekű posztokat töltöttek be, és töltenek be most is

– mondta Duda arra utalva, hogy a két politikust októberben a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselőivé választották.

Az elnök csütörtökön másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményezett a hivatali hatalommal való visszaélés miatt szabadságvesztésre ítélt, kedden az elnöki palotában őrizetbe vett két politikus ügyében.

(MTI)

A címlapképen a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én.
MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Iratkozzon fel hírlevelünkre