260 éve történt – A madéfalvi vérengzésre emlékezik a székely közösség

Az 1764. január 7-én történt madéfalvi vérengzés tragédiájára emlékezik ezen a héten a székely közösség. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára lesz a vasárnapi megemlékezés ünnepi szónoka.

Ahogy arról a Székelyhon.ro tájékoztatott szerdán, háromnapos megemlékezésre készülnek a madéfalviak. Pénteken reggel hagyományos székely disznóvágással indítják a napot a vásártéren, majd délután 2 órától túrát szerveznek a bogáti kápolnához. A napot 18 órától a Madéfalvi Művelődési Házban folklórműsorral zárják.

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere a tervezett program szerdai beharangozóján elmondta:

tíz évvel ezelőtt, a madéfalvi veszedelem 250-ik évfordulója volt az a pont a település életében, amikor egymásra találtak a bukovinai székely közösségekkel, mert addig nem voltak intézményes kapcsolatok köztük.

Az elmúlt tíz év során több mint száz olyan településsel alakítottak ki kapcsolatot, ahol bukovinai székely közösségek élnek, ennek révén pedig számos értékes emberi kapcsolat és történet született.

Madéfalva szerves részévé vált a bukovinai székely közösségi mozgalmaknak

– fogalmazott a polgármester, s hozzátette: az elmúlt tíz év alatt a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége is tartott éves közgyűlést Madéfalván.

Szombaton reggel 9 órától a Szent Anna tiszteletére felszentelt Siculicidium kápolnában tartanak szentmisét, majd lovas zarándoklatra indulnak. Vasárnap délelőtt a 10 órai mise után, 11:30-kor kezdődik a megemlékező ünnepség a Siculicidium emlékműnél. A rendezvény díszmeghívottja Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Címlapkép: vasárnap délelőtt a 10 órai mise után, 11:30-kor kezdődik az idei megemlékező ünnepség a Siculicidium emlékműnél. Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre