Rekordszámú szavazat döntött idén az év sportolóiról

December 28-án a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagjai az M4 Sporton jelentették be, hogy az újságírók szavazatai alapján, kik kerültek be a szűkített listába, azaz a legjobb háromba. A díjakat január 8-án a budapesti Operaházban adják majd át.

Az MSÚSZ szerint az idei jelöltekre rekordszámú szavazat érkezett, 471-en szavaztak a 2023-as év legjobbjaira. A korábbi csúcsot a 2019-es esztendő tartotta, akkor 439-en adták le a voksukat. Több kategóriában is óriási verseny alakult ki a dobogós helyekért, de volt, ahol egyértelmű volt a döntés.

A magyar vízilabdának és a labdarúgásnak kifejezetten jó éve volt idén, így ez a két sportág képviselői több kategóriában is a legjobbak közé kerültek. Így történhetett meg az, hogy világbajnokok sora szorult le a dobogóról a férfi sportolóknál.

Szoboszlai Dominik ugyanis az idei kiemelkedő teljesítményével és egyéni megmozdulásaival megérdemelten kapott helyett a listán. Két világbajnokkal kell majd felvennie a versenyt, az egyik ellenfele a 200 méteres hátúszás világbajnoka, Kós Hubert lesz, a másik pedig Zalánki Gergő, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a férfi vízilabda-válogatott 10 év után ismét felálljon a világ tetejére.

Ezek után nem meglepetés az sem, hogy az év edzői között ott van, a pólósok szövetségi kapitánya, Varga Zsolt és az immáron magyar állampolgársággal is rendelkező Marco Rossi. Vélhetően kettejük között dől majd el a kategória, de azért ne feledkezzünk meg Elek Gáborról sem, aki leköszönő évében csodával határos módon BL-döntőbe juttatta a Ferencváros női kézilabdacsapatát.

A hagyományos csoportsportágak legjobb csapatai közé is ez a három együttes került, ahol tényleg nehéz eldönteni, hogy mi ért többet. Egy világbajnoki cím? A BL-döntőbe jutás vagy az, hogy évtizedek után sikerült újra egyenes ágon kijutnunk egy Európa-bajnokságra? Hamarosan kiderül!

Az egyéni sportágak csapatversenyében csupa világbajnokok sorakoztak föl, idén nagyot taroltak a kardozóink, a férfi és a női alakulat is aranyérmet szerzett, ráadásul a hölgyek címet védtek Milánóban. Történelmi vb-címet aratott a vitorlázó válogatott is, így a döntés ebben a kategóriában is roppant nehéz lesz.

Az biztossá vált, hogy idén az Év női sportolója kategóriában új győztest avatnak majd, hiszen három olyan jelölt maradt versenyben, akik még soha nem hódították el a díjat. Érdi Mária olimpiai kategóriában lett világbajnok a vitorlázók között, Krizsán Xénia az előkelő negyedik helyen végzett a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon, míg Vas Kata Blanka megnyerte az U23-as világbajnokságot és óriási meglepetésre szakaszt tudott nyerni a női Giro d’Italián.

Szöllősi György bejelentette a fogyatékos sportolók kategóriáinak legjobbjait is, ahol azért több megszokott névvel is találkozhatunk.

Az Év fogyatékos férfi sportolója

Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)

Kiss Péter Pál (parakajakos)

Matskássy Pál (speciális olimpikon tornász)

Az Év fogyatékos női sportolója

Ekler Luca (paraatléta)

Gulyás Noémi (speciális olimpikon tornász)

Pap Bianka (paraúszó)

Az Év fogyatékos csapata

női kerekesszékes vívóválogatott

para-asztalitenisz válogatott

szervátültetett asztalitenisz férfi páros

Az Év sportpillanata kategóriában is csupa olyan mozzanatok maradtak a versenyben, amelyre a mai napig tisztán emlékszünk és még mindig megdobogtatják a szívünket. Hogyan is lehetne elfelejteni Vogel Soma aranyat érő utolsó ötösvédését a világbajnokság fináléjában, vagy Szoboszlai Dominik szólógólját Montenegró ellen, vagy Kákosy Olívia parakarate világbajnoki aranyérmét?

A Sportoló Nemzet Program támogatásával kiírt az Év szabadidős sporteseménye kategóriában szintén három jelölt maradt versenyben:

525 Cup utcai kosárlabda-rendezvény

Hátsó füves futballmentő túra

Jégpályák éjszakája

Egy díj pedig már a sajtótájékoztatón kiosztásra került, az Év e-sportolója elismerést Birgany Adriánt és Torzsás Ádámot megelőzve Orbán Dominik, a Rocket League fiatal tehetsége kapta, aki lenyűgöző eredményeket ért el a 2023-as évben.

A többi díjat január 8-án a budapesti Operaházban adják majd át, a gála két házigazdája Berkesi Judit és Tihany Viktor lesznek.

A címlapképen Szöllősi György és Csisztu Zsuzsa láthatóak az M4 Sport stúdiójában. Fotó forrása: Magyar Sportújságírók Szövetsége Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre