Csodálatos utazás! Magyarországra érkezett a betlehemi békeláng

A magyar katolikus cserkészek Táborkereszt lelkiségi mozgalmának és a protestáns cserkészeket tömörítő Ichthüsz lelkiségi mozgalomnak küldöttei december 11-én vették át a betlehemi békelángot a budapesti Fő utcai kapucinus templomban. A lángot december 12-én az Országházba is elvitték – számolt be róla a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Öröm-hír Sajtóirodája.

Az alábbiakban Zelliger Erzsébet (Táborkereszt Katolikus Cserkészek Közössége) beszámolóját adjuk közre.

Az adventi időszak jeles cserkészeseménye, a betlehemi békeláng osztása több évtizedes hagyományra tekint vissza. Ausztriában alakult ki egy karácsonyi rádiós jótékonysági műsor kapcsán, a hagyományt 1986-tól felső-ausztriai cserkészek karolták fel. Azóta évről évre egy-egy felső-ausztriai kisgyerek, aki abban az évben valami kiemelkedően jót cselekedett, viszi a lángot Betlehemből Linzbe vagy Bécsbe, ahol aztán átveszik az egyes országok cserkészküldöttségei, majd speciális lámpásaikban elviszik saját közösségeikhez.

A békeláng a rendszerváltozás óta eljut a volt szocialista országokba, így hazánkba is. A 2000-es évektől vált szervezetté nálunk a láng hazahozatala és ünnepélyes osztása. A katolikus Táborkereszt és a protestáns cserkészeket tömörítő Ichthüsz évről évre egymást felváltva szervezi az eseményt.

Az idei advent különös helyet tölt be a betlehemi békeláng útjának történetében. Már a covidjárvány idején kiderült, kihívássá válhat a láng és a hordozását kiérdemlő békefénygyermek útja Betlehemtől az osztrák fővárosig. Idén a háború miatt annak a lehetősége is felmerült, hogy nem betlehemi lesz a betlehemi békeláng…

A jóakarat és a békébe vetett hit Isten segítségével azonban csodát tett: egy tizenkét éves helybeli keresztény kislány Betlehemben a Születés-bazilika örökmécseséről átvette a lángot a lámpásába.

Innen kerülő úton, Ammanon keresztül felnőttek kísérték a lángot Bécsbe, és ott vette át az idei békefénygyermek, a tízéves Michael Putz Steyrből.

Linzből a Romániai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége hozta el Budapestre. Onnan a Magyar Cserkészszövetség Táborkereszt katolikus lelkiségi mozgalma indította útjára a lángot, hogy eljusson a hazai cserkészkerületekbe és a határon túli magyar cserkészekhez.

Az átadó ünnepség előtt Budán, a Fő utcai kapucinus templomban szentmisén vettek részt az átvevő katolikus cserkészek. A protestáns cserkésztestvérek a közeli, Szilágyi Dezső téri református templomban vehettek részt istentiszteleten. A szentmisét Virth József kapucinus szerzetes, a máriabesnyői kegytemplom plébánosa, cserkésztiszt mutatta be. Szentbeszédében a láng, a fény jelkép voltára mint a Betlehemben Születettnek jelképére mutatott rá, arra, aki a Világ Világossága.

A szentmise és istentisztelet után történt meg a lángátadás szertartása.

A két cserkészközösség hagyományos ökumenikus testvériségének megfelelően a katolikus szervezésű ünnepségen protestáns igehirdetés hangzott el: Szuhánszky Gábor, az Ichthüsz alelnöke, metodista lelkész tanításában a lámpásokba rejtett láng erejére hívta fel a figyelmet, amely a csillogó reklámfények erőszakos villogása felett győzedelmeskedik.

Több mint egy évtizede a Táborkereszt és az Ichthüsz küldöttei minden évben elviszik a lángot az Országházba is, hogy az adventi várakozás békekívánságának szimbólumát a magyar törvényhozás épületében is elhelyezzék. Az átadó ünnepségen Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke fogadta a cserkészeket.

„Szabad-e bejönni e házba?” – kérdezték a betlehemest előadó csepeli gyerekek, a 813. számú Prohászka Ottokár cserkészcsapat tagjai. Műsorukkal mosolyt varázsoltak az Országgyűlés vezetőinek arcára. Szuhánszky Gábor metodista lelkész a Biblia szavaival utalt a lángra, a fényre mint Krisztus szimbólumára. A műsor zárásaként együtt énekelték: „Dicsőség mennyben az Istennek.”

A debreceni Emlékkertbe december 20-án, 16 órakor érkezik meg a betlehemi láng.

A városban működő keresztény felekezetek képviselői veszik át és adják tovább közösségeiknek. December 22-23-án élő betlehemmel is találkozhatunk ugyanott, az Emlékkertben. A betlehemi házikóban természetesen egy karácsonyi történet elevenedik meg élő szereplők közreműködésével. Együttműködő partnerek: Csokonai Nemzeti Színház, Vojtina Bábszínház, DE-BTK Művészeti Központ (DESZínház), Roberto Mattina misszionárius és családja, valamint a Konyári Pávakör.

Képek: Táborkereszt Katolikus Cserkészek Közössége/Zelliger Erzsébet

Iratkozzon fel hírlevelünkre