A székelyvarságiak kitartanak a hit és a kereszténység mellett, megújultak templomaik

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden megköszönte az erdélyi Székelyvarság lakóinak, hogy kitartanak a hit és a kereszténység mellett.

A székelyföldi településen a magyar kormány támogatásával megújult római katolikus templom felújításáért tartottak hálaadó szentmisét, melyre a helyi gyülekezet mellett Székelyudvarhelyről és Csíkszeredából is érkeztek egyházi és világi elöljárók. A Székelyudvarhelytől 35 kilométerre található községet havasi tanyák alkotják, nagy területen, 77 négyzetkilométeren terül el, így két temploma van. Mindkettő a magyar kormány támogatásával újult meg.

Soltész Miklós beszédében rámutatott, hogy a székelyföldi településen élők élete szép, de a körülmények miatt nagyon kemény. Viccesen hozzátette: a polgármestert akár főpolgármesternek is szólíthatná, hiszen Székelyvarságnak „majdnem akkora a területe, mint Budapestnek”.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkár a magyar kormány támogatásával megújult székelyvarsági római katolikus templomban. Fotó: MTI/Kátai Edit

Hangsúlyozta: a helyiek élete a fával való kétkezi munka miatt is tiszteletre méltó, ami a templomukban is meglátszik. Mint mondta, az egyik legnyugatibb magyarországi településen is látott Árpád-kori templomot, melynek tetőzetét székelyvarsági zsindellyel fedték be, amit külön megköszönt a helyieknek.

Soltész Miklós arról is beszélt, hogy szereti a székelyvarsági emberekben, hogy ragaszkodnak a hithez, a kereszténységhez. Helyi lelkészektől tudja, hogy:

a gyerekek régen öt-tíz kilométert is gyalogoltak hóban, fagyban, hogy részt vehessenek a hittanórán, szentmisén

– mondta. Megköszönte mindazok munkáját, akik „építették és építik” a templomot, és munkájuk révén nagyobb lett a bejárat, újak a padok, melegebb az épület.

Az államtitkár egy matyóhímzéssel díszített oltárterítőt adományozott a gyülekezetnek.

Tamás Ernő polgármester arról beszélt, hogy a székelyvarságiaknak mindig fontos volt a templom, megköszönte a magyar kormány támogatását és egyéb fejlesztésekről is beszámolt.

Az 1500 fős egyházközség májusban 15 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól a község központjában és a Sólyomkő tanyán álló templomok fűtésrendszerének és villanyhálózatának felújítására. Fotó: MTI/Kátai Edit

Jánosi Gellért székelyvarsági plébános elmondta: a templom új padlót, padlófűtést és új padokat kapott. Korábban a jövőre 120 éves templomban telente minden megfagyott, így a lelkészek is hamar kérték az áthelyezésüket melegebb településekre. A jelenlegi körülmények között nem kérték volna – vélte a plébános.

„A legszebb templom az, amely tele van élettel, Istent dicsőítő személyekkel”

– mondta, reményét fejezve ki, hogy az épület a jövőben is minden vasárnap, sőt hétköznap is megtelik.

Jánosi Gellért elmondta:

az 1500 lélekszámú római katolikus egyházközség májusban 15 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól a község központjában és a Sólyomkő tanyán álló templomok fűtésrendszerének és villanyhálózatának felújítására.

Utána újabb projekt keretében a központi templom padjainak cseréjére és a sólyomkői épület tetőzetének javítására nyújtott újabb 10 millió forintos támogatást Budapest, amit fel is használtak. Ezekre a munkálatokra a Hargita megyei önkormányzattól is igényeltek támogatást, amint kézhez kapják, befejezik a még hátralévő munkát – tette hozzá a plébános.

(MTI)

Címlapkép: A magyar kormány támogatásával megújult Szent Péter és Szent Pál apostolok római katolikus templom az erdélyi Székelyvarságon az újraszentelés napján, 2023. december 5-én. Fotó: MTI/Kátai Edit

Iratkozzon fel hírlevelünkre