Teljes határzárat vezet be Finnország a növekvő migrációs kihívások miatt

Finnország teljes határlezárásra szánta el magát, miután a sarkköri migrációs válság ismét kiújult. Ez nem csupán az eszkalálódó fenyegetésre adott határozott választ jelent, hanem geopolitikai következmények kavalkádját is kiválthatja – írja a Migrációkutató Intézet.

A 2015-ös migrációs válság kezdetekor jelentősen megugrott az illegális határátlépések száma Finnországban is. 2015-2016 során összesen 1 700 személy lépte át az északi uniós tagállam határátkelőit, például Raja-Jooseppit. 2023. november végén hasonló helyzetben találja magát Finnország. Szembenézve az Oroszország által szomszédjai ellen alkalmazott hibrid hadviseléssel, Helsinki határozott lépésre szánta el magát. A fenyegetésre válaszul Finnország úgy döntött, két hétre lezárja a teljes, 1 340 km hosszú közös határszakaszát Oroszországgal. A határszakaszon összesen kilenc határátkelőhely található Helsinki vonalától egészen a sarkkörön túlig.

A túlnyomórészt konfliktus sújtotta régiókból, így például Szíriából, Jemenből, Irakból, Szomáliából, Marokkóból és Pakisztánból érkező migránsok száma augusztus óta folyamatosan növekedett, ami az első jelentős beáramlási hullám a 2015-2016-os események óta. Csak novemberben 900-an érkeztek a finn-orosz határra, ami aggodalomra ad okot, hiszen amennyiben ilyen ütemben nő a számuk, az éves összlétszám elérheti akár a 10-15 ezer főt is.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Finnország nemrégiben, áprilisban ratifikált NATO-tagsága fokozza az Oroszországgal fennálló feszült viszonyt, ami hozzájárul a helyzet romlásához. A határzárra válaszul a menedékkérőket a repülőterekre és a kikötőkbe irányítják át. Lengyelország emellett november 29-én bejelentette, hogy katonai tanácsadókat küld Finnország segítésére a határzár megvalósításában, amit Oroszország fenyegetésként értelmez, ezzel is tovább fokozva a feszültséget.

Miközben a finn belügyminisztérium tagadja, hogy tudna lengyel partnerek érkezéséről, valamint azok bevetéséről az orosz határ mentén, a Frontex ténylegesen küldött segítséget a skandináv államnak. November 29-én a Frontex bevonta Finnországot a Terra közös műveletbe, melynek keretei között 50 határőrt telepített a finn határvédelem támogatására.

A következmények Finnországon is túlmutatnak: Észtország bejelentette, számolnak a migrációs válság továbbgyűrűző hatásaival. Észtországban széles politikai diskurzus kezdődött egy „megelőző határzárról”, melyet azonban a belügyminisztérium nem tart megfelelő megoldásnak.

A kép illusztráció! A címlapképen A magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében 2023. július 18-án.  MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre