Az életpárti véleménynyilvánítás szabadsága ellen születhet törvény Németországban

abortusz előtt, forrás: Flickr.com

A Der Spiegel értesülése szerint a németországi Szövetségi Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Családügyi Minisztérium hosszas egyeztetések után, de megállapodott arról a törvénytervezetről, amelynek célja kivenni az abortuszellenzők kezéből a tájékoztatás és a véleménynyilvánítás lehetőségét.

A lap szerint gyakran demonstrálnak életpárti aktivisták orvosi praxisok, tanácsadóhelyek és klinikák előtt, hogy olyan nőket érjenek el, akik esetlegesen terhességmegszakításon gondolkodnak.

Lisa Paus családügyi miniszter szerint „nem engedhető meg, hogy egy olyan nőt, aki egy nagyon személyes döntés előtt áll – élete talán legnehezebb döntése előtt –, zaklassanak, megfélemlítsenek vagy érzelmeket keltő képekkel szembesítsenek.”

Nos, a tervezett szabályozás, amelyet nem mellesleg a németországi szociáldemokrata-zöld-liberális kabinet még a koalíciós megállapodás idején megígért, nyilvánvalóan csorbítaná az életpártiak véleménynyilvánításhoz való jogát, s feltehetően növelné az abortuszok számát is.

A törvénytervezet szerint a német tartományok feladata lesz, hogy a tanácsadó központok akadálytalan megközelítését biztosítsák a várandós nők számára. Vagyis, ha a javaslatot törvénybe iktatják, úgy tilos lesz rendelők, kórházak közelében életvédelmi tanácsadást, esetleg tüntetést szervezni. Aki ezt megszegi, szabálysértést követ el.

A törvénytervezetet véleményezésre megküldik a tartományoknak és az érintett szakmai szervezeteknek.

A tagesschau.de úgy tudja, hogy Frankfurt am Main önkormányzata többször is hiába próbálta betiltani az életvédő akciókat a tanácsadó központok előtt. A város legutóbb tavaly veszített pert egy ilyen ügyben.

Félő, ha a törvénytervezet átmegy, úgy könnyebb dolga lesz a német tartományoknak fellépni az életvédők ellen. Mindez pedig több művi terhességmegszakítást eredményezhet.

Az abortuszpárti erősödés Németországban egyre inkább kidomborodik. Néhány napja írtunk arról, hogy a német szövetségi kormány meg akarja vizsgálni az abortusz dekriminalizálásának lehetőségét. Olvasóink tudhatják, Németországban az abortusz illegális, de nem büntetendő az első 12 hetes tanácsadás alatt. Bizonyos körülmények között ez a határidő 22 hétig meghosszabbítható. A terhes nőnek részt kell vennie a tanácsadáson.

A címlapkép illusztráció. Forrás: Flickr.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre