Nyolcszáz éve ismerte el a ferenceseket a pápa

Ma 800 éve annak, hogy 1223. november 29-én III. Honóriusz pápa bullájával elismerte, illetve jóváhagyta az Assisi Szent Ferenc által létrehozott szerzetes közösséget, a ferences rendet, valamint annak végleges szabályzatát.

1223-ban már volt némi múltja a rendnek, hiszen azt 1209-ben hívta életre Itália szülöttje, az 1228-ban szentté avatott Assisi Ferenc.

A ferencesek.hu oldal – az évforduló okán – folyamatosan tesz közre szemelvényeket a rend 800 éve elfogadott regulájából. Mint írják, az egyháztörténelemben a ferences regula tartalmaz először előírásokat a pogányok közötti misszióról. Krisztus szeretete sürgette a rendalapítót, hogy Isten országának örömhírét mindenkinek megvigye.

Ma Magyarországon országosan mintegy ötven helyszínen vannak jelen a ferencesek Tevékenységüket körülbelül ötszáz állandó munkatárs segíti, aktív önkénteseik száma ennek többszöröse.

„Hivatásunk az Evangéliumon alapul, a szemlélődő tapasztalat táplálja és a testvéri közösségben ölt formát – Jézus nyomdokain, Assisi Szent Ferenc példájára”

– írják honlapjukon.

A ferences szerzetesek életében különleges helyet kap az imádság és áhítat, a testvéri élet, valamint a minoritás – a szegénység, kicsinység és a kitaszítottakkal való szolidaritás –, s nem utolsó sorban az evangelizáció.

Címlapkép: wikipedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre