A pápa áldását hozta el a szegedi Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársainak az apostoli nuncius

Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának székhelyén gyermekvédelmi szakemberekkel és gyermekvédelmi gondoskodásban felnőtt fiatalokkal találkozott.

Michael Wallace Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa két napra érkezett Szegedre. Előadóként részt vette a Gál Ferenc Egyetemen megtartott Via Ecclesiæ című pasztorál-kateketikai konferenciáján tartott előadást, majd pedig megismerkedett a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális területeivel, köztük a Kateketikai Intézettel.

Ezt követően a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány vendége volt. Az apostoli nunciust, illetve Serfőző Levente püspöki helynököt és Róth Mártont, az egyházmegye külkapcsolati és közkapcsolati igazgatóját Kothencz János diakónus, a szolgáltató főigazgatója és munkatársai fogadták.

Bemutatták az érseknek az ÁGOTA Közösség ügyét. Kothencz János elmondta, közel három évtizede annak, hogy teológustársaival úgy döntött, gyermekotthonokban élő, családjukból kiemelt gyermekekkel foglalkoznak. A hosszú évek során több száz önkéntessel valósították meg missziójukat, pasztorációs programokat és élményeket biztosítottak a gyermekeknek. Arra is kitért, hogy 2011-ben Kiss-Rigó László püspök életre hívta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót, amely jelenleg mintegy 6 ezer gyermekről gondoskodik, akik nevelőszülőknél vagy kis létszámú lakásotthonokban élnek.

„Fontos küldetésünk, hogy érzékenyítsük a társadalmat a családjukat vesztett gyermekek sorsállapotára, valamint az is felelősségünk, hogy saját katolikus egyházunkban is érzékenyítsük a paptestvéreket és híveket a gyermekeink életére és sorsbéli jellemzőire”

– magyarázta az ÁGOTA Közösség vezetője. „Ma Magyarországon egy családját vesztett gyermek idegen az őt körülvevő világban, nagyon sok előítélet, sztereotípia övezi őket, amelyek hátráltatják az életük alakulását. Pasztorációs csoportunk élményprogramokon keresztül ismerteti meg a fiatalokkal az evangéliumot” – tette hozzá.

Kothencz János elmesélte, amikor az 1990-es évek közepén elindították az ÁGOTA-mozgalmát, találkozhatott Angelo Acerbivel az első apostoli nunciussal, ezért nagy megtiszteltetés, hogy majd három évtized elteltével körükben üdvözölhetik Michael Wallace Banach érsek atyát.

Magyarország apostoli nunciusa nagy érdeklődéssel hallgatta az ÁGOTA Közösség tevékenységét. Elmondta, nagyon mélyen megérintette történetük, az, hogy milyen lelkesedéssel beszélnek szolgálatukról. Nagy odafigyeléssel hallgatta, milyen küzdelmekkel kell naponta megbirkózniuk, és az is meghatotta, hogy a gyermekeknek milyen küzdelmeket kell megvívniuk a társadalommal és gyakran önmagukkal is.

„Ferenc pápa nevében köszönöm munkátokat, és azt, hogy megmutatjátok ezeknek a gyermeknek, hogy ők igenis értékesek és jók. Ha már elrabolták tőlük a gyermeki létet, a ti munkátoknak köszönhetően visszakaphatják a gyermeki örömöt”

– fogalmazott a nuncius. „Elismerem a munkátokat, és arra biztatlak benneteket, hogy sose veszítsétek el a hiteteket és lelkesedéseteket. Ez nem könnyű hivatás, ám a gyermekeknek szükségük van rátok, és személy szerint nekem is szükségem van rátok. Köszönöm, hogy itt lehettem, ezúttal tolmácsolom felétek Ferenc pápa áldását” – folytatta.

Az érsek ezt követően megtekintette az ÁGOTA Játszóházat, ahol megismerkedett azokkal az önkéntesekkel, akik maguk is állami gondoskodásban nőttek fel.

„Élő példák vagytok, bebizonyítottátok, hogy lentről, nehéz sorsból is fel lehet jutni. Rajtatok keresztül azt látják sorstársaitok, hogy ha nektek sikerült, akkor nekik is fog”

– ösztönözte a fiatalokat az apostoli nuncius.

Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője azt kérte a pápai nunciustól, hogy vigye jóhírét közösségüknek, Banach érsek pedig arra tett ígéretet, hogy összehozza a közösséget európai szervezetekkel.

Forrás: szeged-csanad.hu

Címlapkép: szeged-csanad.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre