A német püspökök ellenzik az abortusz-szabályozás enyhítését

A német szövetségi kormány meg akarja vizsgálni az abortusz dekriminalizálásának lehetőségét. A német katolikus püspökök azonban meg vannak győződve arról, hogy a születendő életet büntetőjogilag is védeni kell – írja a cne.news.

Ellenző vélemény adott ki a Katolikus Püspöki Konferencia arról a javaslatról, miszerint az abortuszt kivennék a büntető törvénykönyvből.

A püspökök azzal érvelnek, hogy a büntetőjogon kívüli szabályozás nem biztosítaná megfelelően a meg nem született élet alkotmányban előírt védelmét.

Korábban a Németországi Evangélikus Egyház is közleményt adott ki a témában. Októberben az evangélikusok kijelentették, hogy bizonyos feltételek mellett el tudnák képzelni a büntetőjogon kívüli szabályozást. Lehetőséget látnak egy fokozatos határidő-szabályozásra, amely szerint a terhesség 22. hetéig az abortuszokat büntetőjogon kívül, kötelező tanácsadással lehetne szabályozni.

A katolikus püspökök ellenzik az ilyen fokozatos koncepciót. Szerintük ez az elgondolás nem ismeri el,

„hogy a meg nem született életet ugyanúgy védeni kell, mint a megszületett életet”.

Ugyanakkor a püspökök szerint:

„fennáll a veszélye annak, hogy az emberi élet védelmét más élethelyzetekben – például az embrió- és őssejtkutatásban – leminősítik, gyengítik”.

Németországban az abortusz illegális, de nem büntetendő az első 12 hetes tanácsadás alatt. Bizonyos körülmények között ez a határidő 22 hétig meghosszabbítható. A terhes nőnek részt kell vennie a tanácsadáson.

Címlapkép: illusztráció – életvédő tüntetés Berlinben – Fotó: AFP, John Macdougall

Iratkozzon fel hírlevelünkre