Látogassanak el Székesfehérvárra! A koronázóbazilika köveit minden magyarnak látnia kell

Székesfehérváron, az egykori koronázóvárosban pénteken megnyílt a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont, amely otthont ad a Solium Regni – Az ország trónusa című állandó kiállításnak. Az egykori dicső, ám már századok óta csak emlék koronázóbazilika köveit egyszer minden magyarnak látnia kell!

A 2013-as székesfehérvári kihelyezett kormányülésen megálmodott Árpád-ház Program eddigi legnagyobb fejlesztése valósult meg Székesfehérváron – tudósított a feol.hu.

Az „ország bölcsője” alprogram első szakaszában egy volt moziépület bővítésével és teljes körű rekonstrukciójával jöhetett létre az egykori koronázóbazilika maradványait őrző kőtár és látogatóközpont.

A projekt célja egy olyan kulturális és információs pont kialakítása, amely a Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét.

Az új funkciót nyert, átalakult moziépület kőhajításnyira fekszik a Székesfehérvár történelmi belvárosában található Nemzeti Emlékhelytől, vagyis a koronázóbazilika romkertjétől. A kezdetektől 1526-ig több mint 30 magyar királyt koronáztak itt uralkodóvá. Néhány éve előadott és publikált tudományos nézetek szerint Szent István királyt is. A koronázó- (vagy királyi bazilika, illetve másként Nagyboldogasszony-székesegyház) pusztulása a török időkre tehető.

1601-ben, amikor Székesfehérvárt a keresztény seregek kis időre visszafoglalták az oszmán hódítóktól, a bazilikában robbanás történt.

Ugyanis a törökök a templom egyik tornyát lőporraktárnak használták.

A látogatóközpont és állandó kiállítás november 17-i megnyitóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy a Nagyboldogasszony-székesegyház a magyar történelem egyik legfontosabb csomópontja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b), Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója (k) és Spányi Antal megyés püspök. MTI/Vasvári Tamás

„Itt állt az ország trónusa, itt koronázták meg királyainkat, akik az ország és a nemzet egészét jelképező Szent Korona jelenlétében esküdtek fel életre-halálra szóló szolgálatukra. Itt temették el földi pályafutásuk után királyainkat, hogy az égi hazában is közbenjárhassanak örökségükért”

– mondta a miniszter.

„Az »ország bölcsője« célba ért, komoly mérföldkövet értünk el. Az a csaknem négymilliárd forint, amit a programra költöttünk látható és látványos eredményeket hozott. A kőtár, a látogatóközpont, a kiállítótér nem csak méltó módon őrzi ezt a hagyatékot, de azt is megmutatja, hogy mire jutottak az elmúlt évek munkájával a kutatók. A Nagyboldogasszony-székesegyház örökség, amelyre mindannyian büszkék lehetünk” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

„Tovább kell dolgozni azért, hogy a székesegyház »elmondhassa titkait«, és hogy Szent István király halálának ezer éves évfordulóját 2038-ban méltó módon ünnepelhesse meg a város és az ország, a nemzet és az egész keresztény világ”

– idézte a minisztert az MTI.

A látogatóközpontra Spányi Antal megyés püspök kért áldást, s arról beszélt, a faragványok láttán nemcsak a szó erejét érezzük meg, hanem megtapasztalhatunk valamit a templom fenségességéből. A főpásztor megindítónak nevezte, hogy évszázadokon keresztül a nemzet nagyjai, szentjei mind-mind e kövek között rótták le tiszteletüket államalapító királyunk előtt, és imádkoztak az országért, a nemzetért.

Spányi Antal megyés püspök az Árpád-ház program keretében, közel négymilliárd forintból látogatóközpont avatásán. MTI/Vasvári Tamás

„Az a történelem elevenedik meg az állandó és időszaki kiállításokban, ami miatt okkal és joggal vagyunk büszke fehérváriak, és büszkén mondjuk magunkat a nemzet egyik történelmi fővárosának. Ápolni ezeket az értékeket és a keresztény hagyományokat, kötelező”

– fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum főigazgatója, Pokrovenszki Krisztián arról beszélt, hogy a látogatóközpont kövei nem pusztán faragványok a középkorból: ezek a kövek ezer évvel ezelőtt a Szent István által alapított bazilika alkotóelemei voltak. Megtestesítik mindazt, ami a magyarságot jelenti.

Az épület 400 négyzetméter alapterületű földszintjén az egykori koronázóbazilika bejáratát szimbolizáló, rekonstruált kapun keresztül lehet belépni a kiállítótérbe.

A Solium Regni – Az ország trónusa című, vizuális elemekkel színesített állandó kiállítás mellett a pinceszinten 350 négyzetméteres területen kaptak helyet az értékes kőanyagok: az egykori koronázóbazilika kövei és a kapcsolódó iratanyagok.

Az első emeleti kiállítás időrendben mutatja be az egymást követő két gótikus építési periódus jellegzetességeit. A második emeleten egy kétirányú múzeumpedagógiai foglalkoztató van, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlat.

Címlapkép: A Solium regni – Az ország trónusa című állandó kiállítás a székesfehérvári Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban az intézmény megnyitójának napján, 2023. november 17-én. MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre