Semjén Zsolt és Potápi Árpád: Pásztor István személyében a vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott

Pásztor István személyében a vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott – írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az MTI-hez hétfőn este eljuttatott közös közleményben.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a vajdasági magyar közösség vezetője, a magyar kormány meghatározó stratégiai partnere és barátja volt – írták.

Egész életével szülőföldjét és közösségét szolgálta. Pásztor István teljes élete és politikusi pályafutása során a vajdasági magyarság megmaradásáért és megerősítéséért dolgozott. A VMSZ elnökeként végzett tevékenysége eredményeként a vajdasági magyarság mára a Kárpát-medence legszervezettebb nemzetrészévé vált – tették hozzá.

Állhatatos, kitartó munkájával nemcsak a magyarság ügyei, hanem a szerb-magyar kapcsolatok erősítése terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hidat képezve a két kormány, a két ország, a két nemzet között – fűzték hozzá.

“A szerb-magyar kölcsönös megbékélés útján tett lépések sorozata Pásztor István személyes szerepvállalása nélkül nem jöhetett volna létre és emelkedhetett volna a térségben példaértékű szintre”

– áll a közleményben.

Személyében “a magyar nemzet egyik legkarizmatikusabb politikusa távozott közülünk”. Politikai éleslátásáról, határozott kiállásáról és szókimondásáról ismert vezető volt, akit az egységes magyarságba vetett hite vezérelt “össznemzeti boldogulásunk kérdéseiben”. Ezt a meggyőződését őszintén, határozottan és következetesen képviselte minden körülmények között – fogalmaztak.

“A nemzetért végzett fáradhatatlan szolgálata örök példa marad mindnyájunk számára”

– írta közös közleményében Semjén Zsolt és Potápi Árpád János.

(MTI)

Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár Pásztor Istvánnal. Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság

Iratkozzon fel hírlevelünkre