Azbej Tristan: ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Korunkban a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az üldöztetésnek kitett keresztények helyzetét bemutató, Kereszt-tűzben című kiállítás hétfői londoni megnyitóján.

Azbej Tristan a rendezvény helyszínén, a Londoni Magyar Házban a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: a minden más emberi jogra, a toleranciára oly büszke nyugati világ nem hajlandó tudomást venni több mint 300 millió ember szenvedéséről, üldöztetéséről, jogfosztottságáról.

Magyarország humanitárius alapon és értékelvű választás alapján ezt nem fogadja el, ezért indította el a magyar kormány 2017 elején a Hungary Helps (Magyarország segít) címmel meghirdetett programot. Ez Magyarország nemzetközi segítségnyújtási programja, amelynek célja nem kizárólagosan, de kiemelten az üldözött keresztények megsegítése – mondta a londoni kiállítás megnyitóján az államtitkár.

Azbej Tristan hangsúlyozta: a magyar emberek segítsége a program indulása óta több mint másfél millió olyan emberhez jutott el, akiket a Közel-Keleten, Ázsiában, Afrikában, a Száhel-övezetben a hitük miatt üldöznek terrorszervezetek vagy szélsőséges mozgalmak.

Azbej Tristan: A Hungary Helps Program nemzeti üggyé vált

Ez fontos üzenet, a szolidaritás üzenete, célja ugyanakkor az is, hogy hasson a nyugati világ lelkiismeretére, felhívás arra, hogy fel kell lépni az ártatlanul szenvedő üldözöttek érdekében – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Hozzátette: mindez egyben Magyarország fontos értékválasztása és értéküzenete is egy olyan korban, amikor a nyugati keresztény civilizáció megtagadja saját kulturális gyökereit, amikor megpróbálnak aláásni mindent, ami a keresztény társadalmi tanításból fakad.

Azbej Tristan elmondta: a Kereszt-tűzben kiállítás anyagát a Nemzeti Múzeum kurátorainak közreműködésével állították össze, gondosan ügyelve arra, hogy az anyag az emberi sorsokat, a keresztény közösségek jelenét és történetét is bemutassa a látogatóknak, ugyanakkor ne legyen szenvelgő vagy hatásvadász.

Az államtitkár szerint amikor a Hungary Helps program elindult, első célja az volt, hogy humanitárius választ adjon az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet által a keresztények ellen elkövetett bűncselekményekre, atrocitásokra.

A Közel-Keleten még mindig nagyon nehéz a keresztények helyzete, de a keresztényüldözés elsősorban Nyugat-Afrikában ölt gyilkos, emberéleteket követelő formát, itt ugyanis az Iszlám Állam helyi szerveződései és más dzsihadista csoportok üldözik a keresztényeket – mondta Azbej Tristan.

Hangsúlyozta: egyedül Nigériában évente háromezer keresztény ember esik e támadások áldozatául, éppen ezért a Hungary Helps program most már a nyugat-afrikai térségre összpontosítja segítségnyújtó tevékenységét.

(MTI)

Címlapkép: Londonban Sebastian Kurz volt osztrák kancellárral, Gudrun Kugler osztrák képviselő asszonnyal és Kumin Ferenc nagykövet úrral indult Azbej Tristan államtitkár napja. Fotó: Facebook/Azbej Tristan

Iratkozzon fel hírlevelünkre