Veszprémi Szilveszter: A szolgáltatásunkat kiskorúak is igénybe vehetik

A gyermekvédelmi törvény világosan fogalmaz, amely szerint kiskorúak számára tilos olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a születési nemtől való önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, illetve homoszexualitást népszerűsít vagy jelenít meg — mindezek ellenére olyan LMBTQ+ könyvespolc nyílt Szegeden, amely a hírek szerint bárki számára elérhető.

„E törvényben foglalt célok és gyermeki jogok biztosítása érdekében

tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”

— szól a gyermekvédelmi törvény 6/A. paragrafusa.

Ifj. Lomnici Zoltán: A homoszexualitás és nemváltás népszerűsítése, valamint megjelenítése is tilos kiskorúak számára

Ennek dacára Szegeden, a Megálló Közösségi Házban az LMBTQ+ könyvek kölcsönzéséhez csupán név és e-mail cím megadása szükséges. Veszrémi Szilveszter az „Egy meleg srác olvas” blog szerkesztője, akinek felajánlásával jött létre az akció, lapunk megkeresésére megerősítette, hogy a könyvespolcon elhelyezett köyvek

kiskorúak számára is ugyanúgy elérhetőek.

A blogger elmondta, hogy ugyan eddigi tapasztalataik alapján fiatal felnőttek mutattak nagyobb érdeklődést a lehetőség iránt, de azt is hozzátette, hogy nem kérnek személyigazolványt a látogatóiktól, ennek értelmében a könyvespolc használóitól sem.

„Így nincs információnk a korukról. Ha érdeklődnek a kihelyezett könyvek iránt, kiválasztanak egyet, és bejönnek az irodába regisztrálni, a szolgáltatásunkat kiskorúak is igénybe vehetik” — mondta Veszprémi Szilveszter.

Az ötletgazda azt is kifejtette, hogy ennek egyik oka saját élettapasztalatából fakad, miszerint „LMBT+ kamaszként sok bizonytalanság, megfogalmazhatatlan kérdés” kavarog a gyerekekben, amelyekre véleménye szerint „ezek a könyvek már akkor tudnak segítséget nyújtani, amikor még nem is állnak készen arra, hogy bárkinek beszéljenek ezekről a kérdésekről”.

Úgy gondolja, hogy ezek a könyvek alkalmasak lehetnek arra, hogy a homoszexuálistól eltérő szexuális irányultságú gyerekek elfogadják magukat és útmutatást kapjanak ahhoz, hogyan beszéljenek erről másoknak.

„A gyermekvédelmi törvénynek nevezett homofób törvény nyilvánvalóan nem vesz tudomást ezekről a kérdésekről,

de a kamaszévek az LMBT+ fiatalok számára elképesztően fontosak, és különösen nehezek tudnak lenni, úgy érzem, meleg férfiként, költőként, bloggerként és közösségszervezőként is kötelességem nem elmulasztani a segítségnyújtást, amennyiben az eszközeim és erőforrásaim engedik” — zárta válaszát Veszprémi Szilveszter.

A címlapképen szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én. Forrás: MTI/Varga György

Döbbenetes! Bárki számára elérhető LMBTQ+ könyvespolc nyílik Szegeden

Iratkozzon fel hírlevelünkre