Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Stílus-, tempó- és fókuszváltás történik a haderőn belül

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Tajti Norbert vezérőrnagyot javasolja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatójának. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a KNBSZ egyfelől Magyarország „immunrendszere”, másfelől „fülünk és szemünk a világban”.

A miniszter a teljes magyar védelmi szektorban szükséges fiatal, dinamikus vezetői kultúra megszemélyesítőjeként beszélt Tajti Norbertről hétfőn, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén.

A jelölt bizottsági meghallgatásán a tárcavezető azt mondta, a honvédség vezetése az elmúlt másfél-két évben lényegesen és alapvetően megfiatalodott és megváltozott.

A miniszter szerint a KNBSZ súlyát és jelentőségét mutatják a szinte hétről hétre kialakuló, beláthatatlan jelentőségű nemzetközi katonai konfliktusok.

“A KNBSZ kiemelt nemzeti kincsünk, ami jellegéből fakadóan kevésbé van a nyilvánosság előtt, de jelentősége és szolgálatának minősége rendkívül fontos” – hangsúlyozta.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, a KNBSZ “az immunrendszerünk, egyfelől a védekezést biztosítja mindenféle illetéktelen behatolási vagy érdeklődési kísérletek ellen, másfelől a fülünk és szemünk a világban”. Hozzátette, hogy a honvédség a KNBSZ-szel a lehető legszorosabb kötelékben dolgozik együtt, az állományának jelentős része eleve katonaállományú volt.

“Stílus-, tempó- és fókuszváltás történik a haderőn belül, és minden, a haderőt támogató szervnek is e szerint kell működnie” – jelentette ki a miniszter.

A főigazgatói posztról leköszönő Béres Jánosról azt mondta, az altábornagy a magyar katonai hírszerzés egyik legkomolyabb, legnagyobb tekintélyű és legnagyobb tudású szakembere, aki kiváló ember és példás hazafi. Béres János szolgálatát más minőségben, nem a honvédség keretein belül fogja folytatni tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető közölte, az új feladatokhoz szükséges új vezetőt Tajti Norbert vezérőrnagy személyében találták meg, aki kiváló katonatiszt, a különleges műveleti terület egyik aktív vezetője volt.

“Megszemélyesíti azt a fiatal, dinamikus vezetői kultúrát, amelyre a teljes magyar védelmi szektorban szükség van, a haderő és a KNBSZ vezetésében is” – mondta.

A miniszter közölte, a jelölt tudása, dinamizmusa, hazafisága, személyes elkötelezettsége egyaránt alkalmassá teszik a feladatra.

Tajti Norbert vezérőrnagy bemutatkozásában elmondta, hogy 1973-ban született, honvédkollégiumban tanult, majd a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola összfegyvernemi szaka gépesítettlövész-szakirányának parancsnokaként végzett.

Hozzátette: több mint tíz évig a Budapest Őrezrednél szolgált, ezen idő alatt Svájcban és Ausztriában járt századparancsnoki, illetve törzstiszti tanfolyamokra. Szolgált Cipruson az ottani ENSZ békefenntartó erőkkel. 2007-ben átkérte magát a különleges műveleti szakterületre, 2008 és 2018 között a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokságán szolgált, legutolsó beosztása különleges műveleti főnök volt.

Többször volt hadszíntéri szolgálaton: 2006-ban, 2011-ben és 2013-ban Afganisztánban. Az utóbbi kettő különleges műveleti misszió volt, kimondottan harci műveletek végrehajtására fókuszált.
Tajti Norbert ismertetése szerint kétszer is tanult az Egyesült Államokban, 2009 és 2010, valamint 2018 és 2019 között.

A vezérőrnagy 2015-ben részt vett a Magyar Honvédség határvédelmi, határbiztosítási műveletének bevezetésében, illetve a művelet első néhány hetében.

Közölte azt is, hogy három és fél év óta Orbán Viktor közvetlen munkatársaként a Miniszterelnöki Kabinetiroda állományában teljesített szolgálatot.

A bizottság a jelölt szolgálatvezetésre vonatkozó elképzeléseit zárt ülésén hallgatta meg. Tájékoztatásuk szerint a testület hat igen szavazattal, két tartózkodás mellett támogatta a Tajti Norbertet.

(MTI)

Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Tajti Norbert vezérőrnagy. MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre