Tizennégy francia repülőtér kapott bombafenyegetést, hatot kiürítettek

Tizennégy francia repülőtér kapott csütörtök délelőtt újabb merényletfenyegetést, „legalább 8 repülőteret” kiürítettek a riasztások miatt – közölte egy rendőrségi forrás.

Fenyegetések miatt a két nagy nemzetközi párizsi repülőtér kivételével már szerdán kiürítették a legtöbb franciaországi regionális repülőteret, ami 130 járat törlését és jelentős késéseket idézett elő.

A bombariadók – iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radiális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

Csütörtökön a kiürítések Brest, Carcassonne, Rennes, Tarbes, Bordeaux-Mérignac, Béziers, Montpellier és Nantes repülőtereit érintették.

Az AFP hírügynökség megkeresésére a francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) megerősítette, hogy csütörtök délelőtt több nemzeti repülőtér is kapott támadással kapcsolatos fenyegetést, de pontos számokat és városneveket nem közölt, miután a helyzet folyamatosan változik.

Egyes repülőterek közleményt is kiadtak a kialakult helyzetről.

Az észak-franciaországi lille-i repülőtér délelőtt az X-en (korábban Twitter) azt közölte, hogy „bombariadó miatt evakuálást hajtanak végre”, majd félórával később arról számolt be, hogy a fenyegetés „megszűnt”, és „a repülőtér fokozatosan újranyit”.

Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerdán elítélte a „pszichózishoz vezető vicceket”, s arra figyelmeztetett, hogy a hamis riasztások, különösen az utóbbi napokban elszaporodott bombariadók mögött álló “bohócokat” meg fogják találni és megbüntetik a hatóságok.

Csütörtökön a versailles-i kastélyt is újból kiürítették egy pokolgépes fenyegetés miatt.

A pénteki késes merénylet óta ez volt a negyedik bombariadó az egyik leglátogatottabb francia turisztikai célpontnál, amely szombaton, kedden és szerdán is kapott fenyegetést.

A déli Alpes-Maritimes megye prefektúrája az X-en arra emlékeztetett, hogy a hamis bombariadók elkövetői két év szabadságvesztéssel és 80 ezer eruós pénzbírsággal sújthatók.

Hat francia repülőteret kellett kiüríteni terrorfenyegetés miatt 

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre