Iványi Gábor egyházat szeretne építeni, vagy különleges jogokat szerezni magának? – Fürjes Zoltán nyílt levelet írt Donáth Annának

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyílt levelet írt Donáth Annának, aki a közösségi oldalán közölte, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (a továbbiakban: MET) érdekében az Európai Bizottsághoz fordult. A Momentum képviselője szerint ugyanis „Iványi Gábor egyháza már nem tudja fizetni az alkalmazottait a NAV-elvonások miatt”, illetve a „magyar állam alkotmánybírósági és európai emberi jogi döntés ellenére sem hajtja végre a kötelezettségét, és nem ismeri el egyházként a minden feltételt teljesítő MET-et”.

Fürjes felidézi, hogy a jelenlegi kérdés egyértelműen tagállami hatáskör, és Donáth „nem csak hatásköri kérdésekben nem rendelkezik kellő ismeretekkel, hanem a MET körül kialakult helyzet kapcsán is nélkülözi a tények ismeretét”. Felhívta a figyelmét arra, hogy „az az állítás, miszerint a magyar állam különböző fórumok döntése ellenére nem ismeri el egyházként a MET-et, valótlan”, ugyanis a MET soha nem volt bevett egyház, ennek megfelelően nem is lehet visszaállítani ezen státuszát, azonban elismert vallásfelekezeti státuszt kapott.

Fürjes úgy fogalmaz, hogy Donáth a posztját azzal kezdi, hogy „Iványi Gábor egyháza már nem tudja fizetni az alkalmazottait a NAV-elvonások miatt”, és azt sugallja, hogy Magyarország Kormánya egyáltalán nem támogatja a MET köznevelési, szakképzési és szociális feladat ellátását. Viszont „a 2010-2023 közötti időszakban a magyar állam mindösszesen 28,757 milliárd forint kifizetést teljesített a MET felé. Azaz, az adófizetők pénzéből 28,757 milliárd forint a MET támogatását szolgálta”. 

„Megállapítható tehát, hogy túl azon, hogy nem igaz az állítás, miszerint a magyar állam nem állította vissza a MET egyházi státuszát, valótlan az is, hogy a Kormány anyagilag ellehetetlenítette a MET-et. Miként valótlan az is, hogy a magyar állam tartozik a MET-nek” – írta Fürjes. 

Az államtitkár néhány kérdést fogalmazott meg, és arra kéri a képviselőt, hogy „gondolja meg ezeket, és legközelebbi brüsszeli útja vagy levelezése során ezeket is vesse fel”.  

„Mindenekelőtt, hogyan jutott oda a MET, hogy a 28,757 milliárd forint állami forrásbiztosítás ellenére foglalkoztatottjai után nem fizette be a járulékokat, ezzel becsapva a munkavállalóit, és megfosztva őket, de legalábbis veszélyeztetve egészségügyi és/vagy nyugelátásukat?” 

„Hol van az a 28,757 milliárd forint, amit a magyar állam kifizetett a MET-nek az elmúlt évek során?”

Hozzáteszi, hogy Iványi Gábor a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy „a »nyilvántartásba vett«, majd »bejegyzett egyház« fikció, a nevében szereplő »egyház« kifejezés megtévesztő, semmiféle különleges jog nem jár vele”. 

„Mire utal Iványi Gábor azzal, hogy az »egyház« kifejezés a MET esetében megtévesztő? És mire gondol akkor, amikor különleges jogokat hiányol? Egyházat szeretne építeni, vagy különleges jogokat szerezni magának?” – teszi fel az újabb kérdéseket.  

Arra kérte Donáth Annát, hogy „értékelje újra a MET helyzetével kapcsolatos álláspontját, és ennek alapján vonja vissza az – egyébként az ügyben joghatósággal nem rendelkező – Európai Bizottságnak írt levelében foglaltakat”, valamint „próbálja meggyőzni Iványi Gábort arról, hogy felelősen gazdálkodjon a rá bízott javakkal”.   

Forrás: MTI OS

A címlapképen Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre