Bűncselekménynek nyilvánítanák a béranyaságot, az olasz LMBTQ-lobbi kiakadt

Calvin

Új törvényjavaslat előtt áll az olasz kormány, melyben bűncselekménnyé nyilvánítanák a béranyaságot. Az LMBT tagok ezt személyes támadásnak veszik, szerintük az új törvény  sok azonos nemű pár számára megnehezíti a gyerekvállalást – számolt be a BBC.

A béranyaság mint gyakorlat Olaszországban, sőt Európa nagy részén ma is illegális, ezért a párok olyan országokba utaznak, ahol mégis legális – például az Egyesült Államokba és Kanadába -, majd hazaviszik gyermekeiket. Az olasz szenátus azonban hamarosan jóváhagy egy olyan törvényjavaslatot, amely a béranyaságot egyetemes bűncselekménnyé tenné, olyan súlyossá, hogy akkor is büntetőeljárás alá vonnák az illetőt, ha külföldön követik el. 

Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, akkor egymillió eurós pénzbírságra és akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak a párok. 

Régóta a politikai viták középpontja ez a kérdés

Giorgia Meloni miniszterelnök korábban úgy jellemezte ezt a problémát, hogy egy förtelmes társadalom szimbólumát, amely összekeveri a vágyat a jogokkal, és Istent pénzzel helyettesíti. A cikkben arra is felhívják a figyelmet, hogy Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes pedig a béranyaságot a pénzkiadó automata használatához hasonlította:

Egy ATM-nő, amely csecsemőket hoz létre, ez egy aberráció.

Carolina Varchi, az Olaszország Testvérei parlamenti képviselője, aki a törvényjavaslatot megfogalmazta, azt mondta: a legtöbb esetben a heteroszexuálisok veszik igénybe a béranyaságot, ezért ez nem tekinthető az LMBT-családok elleni fellépésnek. A BBC-nek ezt több szakértő megerősítette, hogy az Olaszországban béranyaságot alkalmazó párok 90 százaléka heteró, és sokan közülük eltitkolják azt a tényt, hogy külföldre mentek gyermekvállalás céljából. Varchi határozottan hisz abban, hogy az új törvény megvédi a nőket és méltóságukat.

Tűrhetetlen, hogy a nők testét olyan tárgyakká redukálják, amelyeket kilenc hónapra bérelnek, hogy gyermeket hozzanak a világra, akit aztán átadnak az ügyfeleknek

– fogalmazott. A képviselő elismerte, szerinte a béranyaságot ugyanolyan súlyos bűncselekménynek kell tekinteni, mint a pedofíliát, és mint ilyet, büntetőeljárás alá kell vonni. Azt javasolta azonban, hogy a legtöbb ember pénzbírságot kapjon, ahelyett, hogy börtönbe kerülne.

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre