Kórházak halála Németországban: Közel 50 kórház jelentett csődöt

Az év eleje óta Németországban közel 50 kórház jelentett fizetésképtelenséget, most pedig az érdekképviseleti szövetség szervezett tüntetést több pénzért és inflációs kompenzációért – írja a Der Spiegel.

Szerdán Berlinben mintegy 800 kórházi alkalmazott gyűlt össze Németország minden részéről a Brandenburgi kapu előtt a Német Kórházszövetség vezetésével, akik

„Állítsuk meg a kórházak halálát!”

címmel hirdették meg a megmozdulást, de több városban tartottak kisebb összejöveteleket az „átfogó inflációs kompenzációért”.

A szervezők közölték, hogy a rendkívül megemelt árak sok kórházat térdre kényszerítenek, és alig van olyan kórház, amelyik a folyó bevételeiből ki tudja fizetni a kiadásait.

Gerald Grass, a Német Kórházszövetség elnökségének a vezetője azt mondta, hogy „a kórházak pénzügyi helyzete drámai”. Elmondása szerint az év eleje óta már 50 helyen adtak be fizetésképtelenségi kérelmet. A tervezett kórházreform a vidéki klinikák számára későn jöhet, mire a reformcsomag életbe lép, már csődbe mehetnek.

„A piacgazdasággal ellentétben nem tudják az áraikat a megnövekedett kiadásokhoz igazítani” – tette hozzá.

A Német Városszövetség „azonnali intézkedéseket és gyors pénzt” követelt a kórházak számára: „Elegendő inflációs kompenzációra és a 2024-re elfogadott, mintegy tíz százalékos béremelés teljes finanszírozásra van szükségünk”.

A címlapkép illusztráció. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre