Dallas afroamerikai polgármestere a demokraták helyett a republikánusoknál folytatja

Eric Johnson, Dallas afroamerikai polgármestere, aki korábban a demokratákhoz tartozott, úgy döntött, hogy a republikánusoknál folytatja. A Wall Street Journalben megjelent véleménycikkében úgy fogalmaz, hogy 

„ma megváltoztatom a párthovatartozásomat”. „Jövő tavasszal a republikánus előválasztáson fogok szavazni. Amikor 2027-ben, az utódom polgármesterré való beiktatásakor véget ér a ciklusom, republikánusként távozom a hivatalból”. 

Kilenc évig ült a texasi törvényhozásban demokrataként, mielőtt 2019-ben megválasztották Dallas polgármesterévé, amely technikailag egy párton kívüli pozíció. 

Johnson már korábban hajlott arra, hogy a republikánusok olyan elképzelésit támogassa, mint a bűnözés csökkentése, az alacsony ingatlanadók és a vállalkozásbarát környezet kialakítása. 

„A polgármesterek és más helyi választott tisztviselők elmulasztották, hogy a közbiztonságot prioritássá tegyék, és önmérsékletet gyakoroljanak a költségvetésben. E helyi vezetők többsége büszke demokrata, akik a városokat inkább a liberalizmus laboratóriumának tekintik, mintsem a lehetőségek és a szabad vállalkozás menedékének” – írta Johnson.   

Johnson a pártváltásával rögtön az ország egyik legjelentősebb afroamerikai republikánusává vált. Bár jellemzően az afroamerikai szavazók még mindig húznak a demokraták felé, egyre többen állnak át a republikánusok oldalára. 

Dallas szilárdan demokrata párti város, azonban Texas államban már más a helyzet. Cal Jillson politológus úgy véli, hogy

„demokratának kell lenned ahhoz, hogy Dallasban nyerj, és republikánusnak ahhoz, hogy Texasban”.   

Forrás: The Texas Tribune

A címlapkép forrása: X/Eric Johnson

Iratkozzon fel hírlevelünkre