Filmekkel és élő közvetítéssel is készül az MTVA Bartholomaiosz pátriárka pannonhalmi látogatására

A konstantinápolyi egyetemes pátriárka, Őszentsége I. Bartholomaiosz ismét hazánkba látogat. Szeptember 21-e és 25-e között a Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz az otthona, ahol részt vesz és beszédet mond a békéről szóló nemzetközi ökumenikus konferencián.

Szeptember 24-én a Szent Márton-bazilikában elnököl az Isteni Szent Liturgián, amelyet a Duna Televízió élő adásban közvetít, és a közszolgálati média Vallási Főszerkesztőségének online felületén, a Bizony, Isten! YouTube-csatornán is követhető, valamint visszanézhető lesz a szertartás. Az élő közvetítés szakkomentátora Baán István görögkatolikus pap, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola emeritus professora lesz.

I. Bartholomaiosz látogatásának előkészületeiről, a keleti és a nyugati kereszténység kapcsolatáról, valamint a zöld pátriárkának is nevezett egyházfő személyéről a nézők tartalmas összeállítást láthatnak a közvetítés előtt a Katolikus krónikában. Az isteni liturgia közvetítése után pedig Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkának a közszolgálati média számára adott exkluzív interjúját vetítjük. Mindezen műsorok később a Vallási Főszerkesztőség YouTube-csatornáján, a Bizony, Isten! felületen újra megtekinthetők lesznek.

Az ortodox világban tiszteletbeli elsőségnek örvendő pátriárka több alkalommal járt hazánkban; 2000. augusztus 20-án felvette az ortodox szentek sorába Szent István királyt és Hierotheoszt. De talán történelminek nevezhető az az esemény, amikor a keleti és a nyugati kereszténység vezetői, Bartholomaiosz pátriárka és Ferenc pápa Budapesten találkozott egymással az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjén a Hősök terén.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre