A teremtett világ védelméről tart előadást I. Bartholomaiosz pátriárka Budapesten

Ötnapos magyarországi látogatásának zárónapján, hétfőn a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) konferenciáján tart előadást a konstantinápolyi egyetemes pátriárka. Az Együtt a közös otthonért című eseményen a teremtett világ védelméről osztja meg gondolatait az egyházfő – közölte kedden az MTI-vel az intézmény.

A közleményben azt írják: a Pannonhalmi Főapátság meghívására csütörtökön érkezik Magyarországra I. Bartholomaiosz. A látogatás középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll. A program utolsó napján a pátriárka részt vesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Vallás és Társadalom Kutatóintézete, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Kara, és a PPKE Teremtésvédelmi Kutatóintézete által közösen szervezett ökumenikus és vallásközi teremtésvédelmi konferencián. A rendezvényen köszöntőt mond Deli Gergely, az NKE rektora, Kuminetz Géza, a PPKE rektora, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Michael Wallace Banach apostoli nuncius – ismertették.

A konferencia első részében az ortodox egyházfő mellett előadást tart Peter Turkson bíboros, a Pápai Tudományos Akadémia elnöke és Salama Gomaa Ali Daoud, az Al-Azhar Egyetem rektora, majd a résztvevők ünnepélyes deklarációt fogadnak el a teremtett világért vállalt közös felelősség fontosságáról. Méltatást mond Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A konferencia második felében John Chryssavgis amerikai ortodox teológus, Markus Vogt, a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem katolikus teológusa, Padányi József vezérőrnagy, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Műszaki Doktori Iskolájának vezetője, Pataki Elvira, a PPKE BTK Klasszikus és Újlatin Nyelvek Intézetének egyetemi docense, Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, illetve Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rendszeres teológia tanszékének vezetője tart előadást – részletezi a programot a közlemény.

Magyarországi látogatása során I. Bartholomaiosz felkeresi a bakonybéli bencéseket, isteni liturgiát végez Pannonhalmán és találkozik a magyar közélet képviselőivel is. Az egyházfő 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén, mint az ortodox egyházak közt a tiszteletbeli elsőbbséget élvező pátriárka. Legutóbb 2021 szeptemberében járt Magyarországon, részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, amit Ferenc pápa mutatott be a Hősök terén. Ez volt az első alkalom, amikor egyszerre tartózkodott Magyarországon a nyugati és a keleti egyház vezetője.

(MTI)

A címlapképen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) fogadja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett I. Bartholomaioszt, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkáját Budapesten 2021. szeptember 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre