A CSU korlátozná a Németországba áramló menekültek számát

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter (SPD) állásfoglalásában határozottan elutasította Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök azon követelését, mely szerint a szövetségi kormány állapítson meg egy felső értékhatárt a Németországba menekültek befogadásával kapcsolatban. A migráció állandó ellenőrzése csak európai szinten, az EU bevonásával lehetséges – jelentette ki Faeser. Korábban Söder – akinek javaslatát Friedrich Merz CDU-elnök is támogatta – egy „migrációs politikai fordulat” mellett foglalt állást és sürgette az előző kormány által elfogadott, a Németországba menekültstátuszt elnyerő személyek számát évi 200 ezer főben meghatározó, modellhez való visszatérését.

Söder szerint csak így garantálható az újonnan Németországba érkező személyek sikeres integrációja.

„Fordulatra van szükség a migrációs politikában. Egy általános németországi egyezményre van szükség az ellenőrizetlen bevándorlás ellen. Ellenkező esetben veszélyeztetjük demokráciánk stabilitását. Országunk amúgy is az AfD és most Wagenknecht romboló demokráciája felé tart” 

– mondta a CSU vezetője, utalva a menekültek növekvő számára és a jobboldali populisták politikai mozgalmak sikeres szereplésére.

Sajtójelentések szerint egyre több önkormányzat támogatná egy bevándorlási határérték bevezetését, melynek hiányában az újonnan érkezők integrációja jelenleg aligha valósítható meg. Beszámolók szerint a járások, városok és önkormányzatok esetében egyre többször fogalmazódik meg kritika a mostani helyzettel kapcsolatban. A megszólaló képviselők szerint a szövetségi kormány magukra hagyja őket a helyzet megoldásában. Visszatérő pont, hogy nincs elég pénz, nincs elég szállás és nincs elég hely a menekültkérelemmel érkező fiatalokszámára az iskolákban és az óvodákban. Az emberek elhelyezéséért, valamint a kitoloncolások végrehajtásáért a tartományok a felelősek, azonban a kitoloncolások jogi kereteit azonban a szövetségi kormány határozza meg.

A CSU javaslatával szemben Faeser a szigorúbb határellenőrzésekre és az össz-európai megoldásokra kívánja helyezni a hangsúlyt. Egyúttal azonban elutasította az állandó jellegű határellenőrző helyek kialakítását a német-lengyel határ mentén. Mindazonáltal a véletlenszerű ellenőrzések számát azonban fokozni kívánja a minisztérium. Májusban a szövetségi és a tartományi kormányok megállapodtak abban, hogy a helyzet függvényében más, a szomszédos országokkal közös német határszakaszokon is bevezetik az állandó jellegű ellenőrzéseket, mint például Bajorország és Ausztria között.

Forrás: Magyar-Német Intézet 

A címlapképen migránsok sorban állnak a menedékkérők regisztrációját és segélyezését adminisztráló intézmény, a német tartományi egészségügyi és szociális hivatal (LaGeSo) épülete előtt Berlinben 2016. január 28-án. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Iratkozzon fel hírlevelünkre