Semjén Zsolt: Kiegyezni a politika is tud, de kiengesztelődni csak a lélek tud

Kiegyezni a politika is tud, de kiengesztelődni csak a lélek és ebben megkerülhetetlen szerepe van az egyházaknak – mondta a miniszterelnök-helyettes pénteken Pannonhalmán.

Mi reménykedünk a kiegyezésben, de ennek végső alapja a kiengesztelődés, és ebben nagy tisztelettel figyelünk az egyházakra

– tette hozzá Semjén Zsolt a bencés főapátságban rendezett, Keresd a békét és járj utána! nemzetközi ökumenikus konferencián. A konferencián I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka elmondta, a természettel való béke összefonódik az embertársakkal való békével. A társadalmi igazságosság feltételezi az Istennel való békét.
A pátriárka hozzátette, a béke egy másik szó a Krisztusban való megújulásra, a keresztény egyházi létezésre. Az ortodox egyház az isteni liturgiában imádkozik a felülről jövő békéért, és az egész világ békéjéért.

Az egyház békéért való munkálkodása valójában életének, igazságának lényeges kiterjesztése, melyhez az egyház egységéért folytatott küzdelem is hozzátartozik, mely az ökumenikus mozgalom keretein belül zajlik – emelte ki I. Bartholomaiosz.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát köszöntőjében rámutatott, ez a konferencia jel a világ számára, hogy különböző felekezetek és különböző földrészek Istenben reménykedő, krisztushívő tagjai képesek szót érteni, a közelmúlt sebeit gyógyítani, felelősséget vállalni a jövő társadalmának békéje érdekében.

Balog Zoltán, a református zsinat lelkészi elnöke úgy vélte, különleges keresztény adomány, hogy ökumenikus keretekben az egyházak úgy tudnak összejönni, imádkozni, gondolkodni és cselekedni, ahogy mások nem. Elmondta, arra van szüksége a világnak, hogy együtt legyen közös keresztény üzenetünk, hitvallásunk, melyben a közös legalább annyira fontos, mint maga az üzenet.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hangsúlyozta, a vallási töredezettség idején megjelenik együttműködés szelleme, a kölcsönös tisztelet szükségessége.

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka a Pannonhalmi Főapátság meghívására érkezett hatnapos látogatásra Magyarországon, ortodox egyházi vezetőként látogatásának középpontjában kifejezetten az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll.

(MTI)

A címlapképen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülése után tartott sajtótájékoztatón a Várkert bazárban 2022. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre