Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter kálváriájáról

Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter 2019-ben vonta kérdőre a lutheránus egyházat az LMBTQ-rendezvényeknek nyújtott támogatásával kapcsolatban, a következő bibliai verset idézve Twitter-bejegyzésében: „Ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt ébredt vágy bennük: férfiak férfiakkal fajtalankodnak, de el is veszik tévelygésük méltó büntetését önmagukban” (Róm.1).

A politikust kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel vádolták meg, tavaly minden vádat ejtettek ellene, azonban a finn főügyész fellebbezett a döntéssel szemben és a múlt hónapban ismét bíróság elé kellett állnia Päivinek, viszont ítéletet majd csak később hoz a bíróság.

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetest, a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövetét kérdeztük Paivi Rasanen kálváriájáról.

Börtönbüntetés várhat hite miatt a finn kereszténydemokrata politikusra

„Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, mondta a Mester. Minden más csak lárifári” – mondta a szerzetes, majd kifejtette,

ha valaki egészében elkötelezi magát Jézusnak „nemcsak kiválogatva belőle azt, ami neki tetszik, akkor nem álmodozhat langymeleg, békés életről.”

Sajgó Szabolcs véleménye szerint „a valóban elhivatott emberek puszta léte, gondolkodásmódja állandó provokáció mások számára, másságuk folyamatos kihívás, ezért nincsenek biztonságban”, hiába fordulnak szeretettel mindenki felé.

„Halálra adja majd testvér a testvért, apa a gyermekét, a gyerekek meg szüleikre támadnak, és a vesztüket okozzák. A nevemért mindenki gyűlölni fog benneteket. De aki végig kitart, az üdvözül” – idézte a szerzetes Márk evangéliumát (Mk 13,12-13), majd hozzátette, hogy természetesen az is lehet hitében elkötelezett, aki végül nem lesz vértanú.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi az üzenete Päivi Räsänen ügyének, Sajgó Szabolcs úgy fogalmazott: „valami hatalmas érték, csoda felé tart a világ, amit már most föl lehet fedezni, igézetében élni, amihez képest már minden “szemét”, ahogyan Pál apostol fogalmaz, és amiért még akár meghalni is érdemes, odaadni az örökért az átmenetit és a tökéletesért a tökéletlent.”

Több ezer magyar tüntetett Päivi Räsänen mellett

„Jézus lényeglátó szavának igazságát húzza alá az szóban forgó eset is” – tette hozzá a szerzetes, majd emlékeztetett a Jelenések könyve 12,10-re is, amely szerint: „letaszították testvéreink vádlóját, aki éjjel-nappal vádolta őket”. Hozzátette, hogy a végleges letaszítás „egy eszkatológikus esemény, mutatja, hogy reményünk forrása nem ez a világ”.

„Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk” – idézte végül Pál apostolt (1Kor 15,19) Sajgó Szabolcs.

A címlapképen Sajgó Szabolcs SJ. Forrás: Facebook/Sajgó Szabolcs

Iratkozzon fel hírlevelünkre