Több ezer magyar tüntetett Päivi Räsänen mellett

Päivi

Február 13-án, vasárnap 14 órakor szimpátiatüntetést tartottak a volt finn belügyminiszter, Päivi Räsänen támogatására a budapesti Finn Nagykövetség előtt. Räsänen bírósági tárgyalása február 14-én folytatódik, amely után pár héten belül eldől, börtönbe zárják-e a kereszténydemokrata politikust, amiért a Bibliából idézett.

Ahogy már a Vasarnap.hu-n is megírtuk, hétfőn folytatódik Pävi Räsänen finn kereszténydemokrata politikus bírósági meghallgatása. A volt finn belügyminiszter ellen azért folyik eljárás, mert egy 2019-es Twitter-bejegyzésben a rómaiakhoz írt levél 1,24-27. versével „megkérdőjelezte” saját egyháza, a Finn Evangélikus-Lutheránus Egyház támogatását a 2019-es Pride-felvonulással kapcsolatban.

A vártnál jóval több, mintegy háromezer ember jelent meg vasárnap délután a Gellért-hegyen található Finn Nagykövetség épülete előtti szimpátiatüntetésen. A békés demonstrációt az Ararat Worship és Pálhegyi Dávid Ajtó előtt című dicsőitő dala nyitott meg.

Ezt követően Mészáros István László, az emberi jogi bizottság korábbi alelnöke köszöntötte a szimpátiatüntetés résztvevőit. Koncepciós büntetőpernek nevezte a finn politikusnő „ügyét”. Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a Biblia az európai könyvnyomtatás legelső terméke, éppen ezért elválaszthatatlan az európai civilizációtól. Szerinte a Biblia tartalmáról szóló közbeszéd korlátozása Európa-ellenes merénylet.

Hozzátette, a finn főügyésznek – aki vádat emelt Räsänen ellen – semmi köze nincs ahhoz, hogyan értelmezi az egyház a Bibliát, és hogyan szabja meg a saját törvényeit.

Végül kifejezte abbéli reményét, hogy a finn bíróság kiállja ezt a történelmi jelentőségű próbatételt, és a józan ész és a független törvényhozás győzedelmeskedik.

Ezt követően Päivi Räsänen üzenetét játszották le, aki megköszönte a magyaroknak, hogy kiállnak mellette. Elmondta: „Nem vagyok egyedül. Mindannyian együtt védjük a szólás és a vallás szabadságát”. Majd kijelentette: „a Biblia tanításai nem gyűlöletből, hanem szeretetből születtek”.

Räsänen üzenete után a szervezők megkérték a résztvevőket, emeljék magasba az otthonról magukkal hozott Szentírásukat, vagy kedvenc igerészletüket, ezzel is kifejezve: mennyire fontos számukra a Biblia tanítása.

PävibíróságonPäiviPäiviA képre kattintva galéria nyílik!

A jelképes szertartás után Márkus Tamás református lelkész a kedvenc igerészletével kezdte beszédét: „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek” (ApCSel. 5, 29), majd magyarázatképp hozzáfűzte:

„Räsänen nem mondott semmi olyat, amit a magyarországi református egyház ne mondana. Ilyen alapon én is, vagy a magyarországi protestáns egyházak bármely tagja a vádlottak padján ülhetne”.

Majd figyelmeztetett: ne gondoljuk, hogy a finn politikusnő esete nálunk nem történhet meg.

„Azt akarják, hogy a történelmi egyház megtagadja magát, de a Szentírásra nem lehet szájkosarat tenni. Ne hagyjuk, hogy más ideológiák határozzák meg számunkra, mi a szeretet, és hogyan kell szeretnünk. Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet. Nála jobban senki sem szeretett. Számunkra ő legyen az iránymutató”.

Utolsó felszólalóként Kulifai Sára, az esemény szervezője felolvasta a finn nagykövetségnek szóló levelet, amelyben arra kérik a követséget, továbbítsa a magyarok üzenetét Finnországba. A levélben a tüntetés résztvevői határozottan kiállnak Räsänen mellett, és kérik a finn kormányt: ne avatkozzon az egyház ügyeibe.

Az esemény végén a résztvevők közösen elimádkozták a Miatyánkot.

Címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Päivi Räsänen a keresztény szólásszabadságért küzd a bíróságon

Börtönbüntetés várhat hite miatt a finn kereszténydemokrata politikusra

A kereszténység támadás alatt áll – interjú a bibliai idézet miatt megtámadott finn belügyminiszterrel

Iratkozzon fel hírlevelünkre