Friss Europol-jelentés: A terrorizmus továbbra is komoly fenyegetést jelent

iszlám állam

Az Europol legújabb jelentése szerint tavaly 380 letartóztatás történt terrorista bűncselekmények miatt az EU-ban. Ezek közül 266 a dzsihádista terrorizmushoz kapcsolódott. A tagállamok 2022- ben 28 befejezett, meghiúsult vagy megakadályozott akciót jelentettek. Ez 2021-hez (18 támadás) képest növekedést jelent, de elmarad a 2020-ban rögzített számtól (56 támadás). A terrorista erőszak 2022-ben négy ember életét követelte az EU-ban, két haláleset dzsihádista támadás, kettő pedig jobboldali terrorista támadás következménye volt. A nemzeti bűnüldöző szervek sok esetben arról számoltak be, hogy a dzsihádista gyanúsítottak javarészt az Iszlám Államtól és az al-Káidától származó propagandaanyagokat terjesztették – írja a Migrációkutató Intézet legújabb Fókuszpont-elemzésében.

A napokban jelent meg az Europol 2022-re vonatkozó Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) beszámolója, amely az Európai Unióban végrehajtott, meghiúsult vagy megakadályozott terrortámadásokról szól. A tagállamok 2022-ben összesen 28 ilyen esetet jelentettek az uniós szerv felé. Ez a 2021-es (18 támadás) adatokhoz képest növekedést jelent, de elmarad a 2020-ban rögzített rekordmagas, 56 darabos esetszámtól. A legtöbb támadást Olaszországban (12), Franciaországban (6), Görögországban (4) és Belgiumban (3) követték el vagy tervezték meg. Németország, Szlovákia és Spanyolország egy-egy esetet jelentett. A 28-ból 16 alkalommal került sor tényleges merényletre.

A legtöbb bejelentett esetet (18 darab) a baloldali és anarchista terrorizmus kategóriájába sorolta ez
Europol, amelyek közül 13-at Olaszországban, hármat Görögországban, egyet Belgiumban és egyet Spanyolországban hajtottak végre. A Spanyolországban sikeresen végrehajtott akció miatt egy személy megsérült. A baloldali terrortámadások száma 2022-ben nőtt 2021-hez képest – ekkor ugyanis  csak egy esetet jelentett egy tagállam. A
terrortámadások számában – az elmúlt három évben – tapasztalt eltérések részben annak tulajdoníthatók,
hogy a baloldali incidenseket a jelentést tevő országok néha terrortámadásként, néha szélsőséges
incidensként jelölik meg.

A tagállamok 2022-ben hat dzsihádista akciót jelentettek. Két támadást sikeresen hajtottak végre, egyet Belgiumban, egyet pedig Franciaországban. Négy támadást meghiúsítottak: Franciaországban hármat, Belgiumban egyet. A szélsőséges iszlamista csoportokhoz köthető esetek száma csökkent 2021- hez (11) és 2020-hoz (13) képest. Ami pedig a szélsőjobboldalhoz köthető terroreseményeket illeti: négy olyan meghatározó támadás történt, amelyek összhangban vannak a korábbi években rögzített esetekkel. 2021-ben hat, 2020-ban pedig négy ilyen akció volt. Egy támadást Szlovákiában hajtottak végre sikeresen, amely két áldozatot követelt. Három tervezetett támadást sikerült meghiúsítani, kettőt Franciaországban, egyet pedig Németországban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre