Dúró Dóra: A normálistól eltérő szexualitásnak nem lehet utcán a helye

Nem az eredeti helyszínen tartották meg szombaton Pécsett az Amnesty International Magyarország LMBTQ+-emberekről szóló “Szivárványos Nap” rendezvényét, mely ellen a Mi Hazánk Mozgalom feljelentést tett, Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője pedig nyílt levélben tiltakozott.

Azután kerestük meg Dúró Dórát a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesét, hogy közölték feljelentést fognak tenni az Amnesty International rendezvénye, valamint a szeptember 23-án tervezett Pécs Pride miatt.

Dúró Dóra a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese megkeresésünkre úgy reagált:

“Nem csupán az Amnesty International, hanem számos más külföldről pénzelt szervezet támogatja az LMBTQP-csoportot. Rendkívül problémásnak tartjuk, hogy olyan szervezetek, amelyek nem oktatási vagy gyermekvédelmi szakemberekből állnak, hanem azzal a céllal jöttek létre, hogy például a homoszexuálisok jogaiért harcoljanak, előadásokat tartanak akár gyerekeknek olyan módon, amely az ő nemi identitásukat és egészséges szellemi fejlődésüket megzavarhatja. Ennek a Mi Hazánk szerint nincs helye.”

Mint korábban írtuk, az esemény szervezője az Amnesty International Magyarország Facebook-bejegyzésében feltüntette, hogy kisgyermekeket is vártak a programra. Facebook bejegyzésükben azt írják: „Tölts egy önfeledt napot az elfogadás, a szeretet és a szórakozás jegyében a pécsi aktivistáink által szervezett Szivárványos Napon! Kiállítással várnak fontos LMBTQ+ emberekről, miközben a legkisebbek a kreatív sarokban tölthetik el az időt, a nagyobbak pedig akár kvízezhetnek, akár a drag fotósarokban kreálhatnak ruhakölteményeket. A napot pedig egy közös filmnézéssel zárjuk. Így képzelték el aktivistáink a Szivárványos napot.”

Kisgyerekeket érzékenyítenének a pécsi Szivárványos Napon, ahol drag queenek, azaz nőnek öltözött férfiak is részt vesznek

Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője szerint mindez sérti a gyermekvédelmi törvényt, amely tiltja a szexualitás népszerűsítését a kiskorúak számára.

(Korábban ifj. Lomnici Zoltánt kérdeztük a Labrisz Leszbikus Egyesület közleményével kapcsolatban, akik hangsúlyozták, hogy az iskolai programjaik összhangban vannak a gyermekvédelmi törvénnyel, mivel az iskolákban a törvény a homoszexualitás és a nemváltás „megjelenítését” nem tiltja, csak a „népszerűsítését”.)

Ifj. Lomnici Zoltán: A homoszexualitás és nemváltás népszerűsítése, valamint megjelenítése is tilos kiskorúak számára

Korábban lapunknak az egyesület vezetője elmondta, hogy Péterffy Attila pécsi polgármesterhez fordultak azért, hogy ne biztosítsa az önkormányzat a tulajdonában álló ingatlant a rendezvény helyszínéül. Mint arrról számos sajtóorgánum beszámolt, a Civil Közösségek Háza visszamondta a rendezvény befogadását.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miképp vélekedik arról, hogy a szervezők gyermekeket is várnak a rendezvényre Dúró Dóra úgy reagált: “A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely betiltana az országban minden hasonló jellegű utcai felvonulást. A normálistól eltérő szexualitásnak nem lehet utcán a helye. A Fidesz 2010 óta egyszer sem kezdeményezte az LMBTQP vonulások betiltását, pedig megtehette volna. Az iskolákból ugyan kitiltotta a gyermekek fizikai és szellemi egészségét veszélyeztető „érzékenyítő” előadásokat (bár évekkel korábban a Mi Hazánk javaslatát már a bizottságban leszavazták), de ezzel nem akadályozták meg, hogy az iskolán kívül ugyanúgy megtartásra kerüljenek akár gyerekek részvételével. Ahogyan tehát bizonyos szórakozóhelyekre sem mehetnek be kiskorúak, így az ilyen rendezvényeken sincs helyük.”

Dúró Dóra azt is közölte, hogy kötelességüknek érzik, hogy minden évben, minden törvény adta lehetőséggel élve kiálljanak a gyermekek védelméért.

Nem ez az egyetlen LMBTQ rendezvény Pécsett – szeptemberben tartják a Pécs Pride LMBTQ-felvonulást.

Szeptember 23-án egy független LMBTQ-érdekvédő civil szervezet a Diverse Youth Network szervezi a Pécs Pride rendezvényt. Kővári János ezzel kapcsolatban korábban lapunknak hangsúlyozta, hogy

több közvélemény-kutatás eredménye szerint a pécsiek döntő többsége nem szeretné, ha a városban megtartanák a Pécs Pride LMBTQ-felvonulást,

egyesületük jelezte is, ám mégis megtartják azt. Hozzátette, hogy úgy véli, a Pride inkább provokatív akar lenni. Kifogásolták ugyanis azt is, hogy éppen akkor zajlik a felvonulás, amikor az immár közel három évtizede hagyományos Pécsi napok és a Tanuló Város Fesztivál is zajlik, melyen fiatalok, családok és gyermekek is részt vesznek. Mint elmondta, ezért azt kérték, hogy a Pride útvonala ne érintse ezeket a helyszíneket, melynek a szervezők elmondása szerint eleget is tettek. Kővári János hozzátette: “Ha a szervezők az elfogadást szeretnék elérni, akkor azt törvényes keretek között tegyék és vegyék figyelembe a pécsiek többségének a kérését is. Az elfogadás az embernek szól, mindenkit megillet, de nemet mondunk a helytelen cselekedetekre. Mi pécsiek nem kérünk az LMBTQ provokációkból!”

Címlap: Dúró Dóra a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese. Fotó: Facebook/Dúró Dóra

Iratkozzon fel hírlevelünkre