Kisgyerekeket érzékenyítenének a pécsi Szivárványos Napon, ahol drag queenek, azaz nőnek öltözött férfiak is részt vesznek

Nyílt levélben tiltakozott, és Péterffy Attila pécsi polgármesterhez fordult Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője, pécsi önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk pedig feljelentést tesz a pécsi LMBTQ-nap ellen, ahol a “Szivárványos Nap” keretében szexuális devianciákról szóló kiállítás mellett drag queenek, azaz nőnek öltözött férfiak is részt vesznek. Az esemény szervezője az Amnesty International Magyarország Facebook-bejegyzésében feltüntette, hogy kisgyermekeket is várnak a programra.

Facebook bejegyzésükben azt írják: „Tölts egy önfeledt napot az elfogadás, a szeretet és a szórakozás jegyében a pécsi aktivistáink által szervezett Szivárványos Napon! Kiállítással várnak fontos LMBTQ+ emberekről, miközben a legkisebbek a kreatív sarokban tölthetik el az időt, a nagyobbak pedig akár kvízezhetnek, akár a drag fotósarokban kreálhatnak ruhakölteményeket. A napot pedig egy közös filmnézéssel zárjuk. Így képzelték el aktivistáink a Szivárványos napot. Az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője szerint mindez sérti a gyermekvédelmi törvényt, amely tiltja a szexualitás népszerűsítését a kiskorúak számára.”

Péterffy Attila pécsi polgármester fellépését kéri az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője

Lapunk megkeresésére Kővári János kifejtette, hogy azt várják Péterffy Attila pécsi polgármestertől, hogy ne biztosítsa az önkormányzat a tulajdonában álló ingatlant a rendezvény helyszínéül. „A Civil Közösségek Háza tulajdonjogilag az önkormányzaté, az üzemeltetője egy civil szervezet. Tekintettel arra, hogy a törvény elég egyértelműen fogalmaz, hogy ez tiltott tevékenység, azt várjuk a polgármestertől, hogy jelezze ezt az üzemeltető és a szervezők felé, hogy így nem áll módjában a helyiséget biztosítani”- részletezte lapunk megkeresésére Kővári János.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy amennyiben Péterffy Attila ezt nem teszi, akkor miképp reagálnak, Kővári János kijelentette, hogy a kormányhivatalhoz fordulnak. „Kénytelenek leszünk törvényességi észrevételt tenni. A kormányhivatal felügyeli az önkormányzatokat, így kénytelenek leszünk az önkormányzat felé vizsgálatra bocsájtani” – fogalmazott.

Feljelentést tesz a Mi Hazánk Mozgalom a pécsi érzékenyítő rendezvény miatt

A Mi Hazánk Mozgalom közleményben tudatta, hogy feljelentést tesznek, amiért a Pride szervezői gyermekeket érzékenyítenének Pécsett. Mint írják, „szeptemberben rendezik meg Pécs városában a harmadik Pécs Pride LMBTQ-felvonulást. Egy hónappal az esemény előtt az Amnesty International úgynevezett Szivárványos Napot tart, melynek keretében lesz szexuális devianciákról szóló kiállítás, és amelyen drag queenek, azaz nőnek öltözött férfiak is részt vesznek. Az Amnesty Facebook-bejegyzésében feltüntette, hogy kisgyermekeket is várnak a Szivárványos Napra, ami álláspontunk szerint nem csak kiskorúak nemi identitását formálja rossz irányba, hanem jogsértő is”. Hozzátették, hogy: „A Mi Hazánk Mozgalom az ügyben feljelentést fog tenni, valamint követeljük a kormánytól, hogy tartsa be a saját gyermekvédelmi törvényét és vessen véget a provokációnak az ilyen jellegű események és a Pride betiltásával! Ne a közterületeken és ne a közintézményekben élje ki egy aberrált kisebbség a beteges vágyait” – zárul a közlemény.

Kővári János a szeptember 23-ra tervezett harmadik pécsi melegfelvonulással kapcsolatban kifejtette, hogy több közvélemény-kutatás eredménye szerint a pécsiek döntő többsége nem szeretné, ha a városban megtartanák a Pécs Pride LMBTQ-felvonulást, egyesületük jelezte is, ám mégis megtartják azt.

Hangsúlyozta, hogy úgy véli a Pride inkább provokatív akar lenni. Kifogásolták ugyanis azt is, hogy éppen akkor zajlik a felvonulás, amikor az immár közel három évtizede hagyományos Pécsi napok és a Tanuló Város Fesztivál is zajlik, melyen fiatalok, családok és gyermekek is részt vesznek. Mint elmondta, ezért azt kérték, hogy a Pride útvonala ne érintse ezeket a helyszíneket, melynek a szervezők elmondása szerint eleget is tettek.

Kővári János hozzátette:

“Ha a szervezők az elfogadást szeretnék elérni, akkor azt törvényes keretek között tegyék és vegyék figyelembe a pécsiek többségének a kérését is. Az elfogadás az embernek szól, mindenkit megillet, de nemet mondunk a helytelen cselekedetekre. Mi pécsiek nem kérünk az LMBTQ provokációkból!”

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy úgy tudja, az eredeti indulási és érkezési helyszínt is módosították kérésükre. Mivel a zsinagóga előtti Kossuth térről indultak, majd a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház előtti Szent István térre érkeztek volna a Pride résztvevői. „Jeleztük, hogy ezt provokatívnak tekintjük, hiszen a két egyház, vagy vallás tanítása nem úgy vélekedik, hogy ez egy helyes irány lenne. Úgy tudom, hogy az induló és az érkező helyszínt is megváltoztatták” – zárta gondolatait.

Az ügyben kérdéseinkkel megkerestük Péterffy Attila pécsi polgármestert, valamint Dúró Dórát a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesét. Amint választ kapunk újabb cikkben beszámolunk arról.

Címlapkép: Drag queenek pózolnak. (Illusztráció) Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre