A Ferencváros már gyakorlatilag továbbjutott, de nem reménytelen a Debrecen helyzete sem

A Fradi 6-1-es győzelmet aratott a máltai Hamrun otthonában, a Debrecen pedig szintén idegenben ért el gólnélküli döntetlent az osztrák Rapid Wien ellen az UEFA Európa Konferencia Liga selejtezőjében.

A zöld-fehérek az előző fordulóban 6-0-s összesítéssel búcsúztatták a Shamrock Roverst, a továbbjutásukat már az első mérkőzésen sikerült megalapozniuk, és ugyanerre készültek a mostani találkozón is.

Az FTC játékosai jó hangulatban érkeztek az összecsapásra, hiszen a hétvégén a bajnokságban gólzáporos mérkőzésen győzték le a Fehérvár együttesét 5-2-re, és a gólgyártást már a 3. percben sikerült folytatniuk.

Abu Fani a Videoton ellen előkészítőként vállalt fontos szerepet, most viszont megmutatta, hogy a rúgótechnikája is magas szinten van, közel 30 méterről vette be a máltai kaput. A félidő hátralevő részében bőven ellenfele tudott lenni a Fradinak a Hamrun, de ez csak arra volt elég, hogy az eredmény ne változzon.

A második játékrész elején aztán magasabb fokozatba tudtak kapcsolni a zöld-fehérek, Zachariassen az 51. minutumban megduplázta a Ferencváros előnyét. Ezután következtek Varga Barnabás pillanatai, az OTP Bank Liga tavalyi gólkirálya 12 perc alatt háromszor is megvillant, így megszerezte első mesterhármasát a Fradi színeiben.

A máltaiak becsülettel harcoltak a szépítésért, aminek a 89. percben meg is lett az eredménye, Montebello járt túl Dibusz eszén. Sokáig azonban nem örülhettek a hazaiak, szinte rögtön a középkezdés után Owusu is betalált, visszaállítva ezzel az ötgólos különbséget.

A hátralevő időben több találat már nem született, így Máté Csaba a negyedik mérkőzését is megnyerte a Ferencváros vezetőedzőjeként, csapata pedig gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás sorsát, így a jövő heti visszavágón néhány kulcsjátékost akár pihentethet is.

A Debrecen jóval kalandosabb úton jutott el a Rapid Wien elleni összecsapásig, hiszen az előző fordulóban drámai csatába bonyolódott az Alashkert ellen, és végül csak büntetőpárbaj után diadalmaskodott.

Most viszont sikerült sokkal kiegyensúlyozottabb játékkal előrukkolniuk, amivel rendesen meg is lepték az ellenfelet. A 18. percben Dzsudzsák révén közel álltak a vezetés megszerzéséhez is, a csapatkapitány szabadrúgásból azonban csak a kapufát találta el.

A bécsiek próbálták ráerőltetni a játékukat a Lokira, de a hajdúságiak végig kiválóan védekeztek, a 80. minutumban aztán megint óriási lehetőséget puskázott el a DVSC, a csereként beálló Kyziridis dönthette volna el a meccset, de ő is csak a kapufát találta el.

A kapufa tehát a hazaiakkal volt ezen a mérkőzésen, de a Debrecen a fő feladatát teljesítette, nem került idegenben hátrányba, a visszavágón pedig a Nagyerdei Stadionban hazai közönség előtt harcolhatja ki a továbbjutást.

Ha ez sikerülne, akkor a főtábláért egy régi ismerőssel, az olasz Fiorentinával kellene megküzdeniük Dzsudzsákéknak, akikkel a 2009/2010-es idényben egy BL-csoportban szerepeltek.

A címlapképen Varga Barnabás, a Ferencváros játékosa látható az ötödik gól megszerzése után a labdarúgó Konferencia-liga harmadik selejtezőfordulójának első, Hamrun Spartans-Ferencváros mérkőzésén Ta’ Qaliban 2023. augusztus 10-én. Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Iratkozzon fel hírlevelünkre