A háború a kábítószerek áramlására is hatással van: Egyre több drog érkezik Ukrajnába és a Balkánra

Ezt állapította meg  a nemzetközi szervezett bűnözés elleni globális kezdeményezés (Global Initiative Against Transnational Organized Crime, GI-TOC) hétfői jelentése. A jelentés megvizsgálta az orosz-ukrán háború hatását a főbb kábítószerek, például a kannabisz, a kokain, a heroin és a szintetikus kábítószerek áramlására.

E szerint változás állt be a „hagyományos” kábítószer-útvonalakban. Eddig a kokain Latin-Amerikából, Odessza kikötőjébe érkezett. A háború kitörése óta viszont megerősödtek az alternatív útvonalak. Ez azt jelenti, hogy a kokaint már elsősorban a bolgár és román fekete-tengeri kikötőkben teszik partra az ukrán fekete-tengeri kikötők virtuális bezárása miatt.

Mivel a kannabisz-kereslet megnőtt a frontvonalban harcoló katonák körében, az ukrán keresletet a hagyományos délkelet-európai kannabisz termelők, mint például Albánia, Észak-Macedónia és újabban Koszovó elégítik ki.

Ez viszont az eddiginél is nagyobb heroin áramlást okoz Délkelet-Európában, mivel a balkáni útvonalon a kannabiszt szívesen „cserélik” heroinra.

Az a gond – jegyzi meg a jelentés – hogy ezeket a megnövekedett drogkereskedelmi műveleteket egyre kevésbé tudják lefülelni a román és a bolgár bűnüldöző szervek. Mind Konstanca mind Várna kikötőjében túl kevés a szakképzett nyomozó, aki fel tudná venni a harcot az elmúlt hónapokban hirtelen megnőtt mennyiségű kábítószer ellen. Márpedig Délkelet-Európába egyre nagyobb mennyiségű heroin érkezik amelynek a célállomása Ukrajna, mivel “megszakadt az Oroszországon/Kaukázuson áthaladó középső/északi útvonal áramlása”.

A jelentés szerint a háború és a poszttraumás stressz is növelheti a kábítószer-fogyasztást Ukrajnában. Ahogy korábban írtunk róla, az Ukrán Legfelsőbb Tanács első körben jóváhagyta az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot. Ha a dokumentumot végleg elfogadják, akkor Ukrajnában legálisan elkezdhetik használni a kannabiszt a rák és a háború okozta poszttraumás stresszbetegségek kezelésére. Az orvosi kannabisz definíciója szerint a kannabinoidokon alapuló gyógyszerek széles skáláját jelenti.

“Az új pszichoaktív anyagok (NPS) iránti helyi kereslet (amelyet gyakran “fürdősónak” vagy “legális bódítószernek” neveznek) növekszik Ukrajnában és a szélesebb Fekete-tengeri régióban, különösen Romániában és Bulgáriában” – állapította meg a jelentés. Ráadásul az említett kormányzati szervek ma még nagyon kevés ismerettel rendelkeznek az NPS kémiai összetételéről és hatásairól.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy “az Ukrajna és a nyugati szomszédos országok közötti túlterhelt határbiztonsági igazgatás lehetőséget teremt mind az ukrán, mind az orosz bűnözők számára, hogy Délkelet-Európából működtessék és irányítsák vállalkozásaikat oly módon, hogy részint okmányokat hamisítanak részint pedig “arany” útleveleket kapnak a régió országaiban történő egyéb befektetéseik miatt.”

Ha van „jó hír” ebben a történetben az az, hogy a háború miatt az Afganisztánból származó opioidok északi útvonala, amely Közép-Ázsia, Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország nagy piacait látta el, némileg elsorvadt. Egyelőre.

Címlapkép: Ploce kikötőjében lefoglalt kábítószerek. Fotó: MUP RH

Iratkozzon fel hírlevelünkre