Szigorú biztonsági készültségben ünnepelik a francia forradalmat

A július 14-i, a francia forradalom kitörésének ünneplése feszült biztonsági légkörben zajlik Franciaországban. A június végén kitört többnapos zavargások miatt a kormány hatalmas mozgósításokat hajtott végre, melyek értelmében 45 ezer rendőr és csendőr felügyeli majd a közbiztonságot csütörtöktől egészen szombat estig. 

Az önkormányzatok attól tartanak, hogy a július 14-ei ünnepségek könnyen erőszakba torkollhatnak, például Hauts-de-Seine megye egészében lemondták a július 13-ra tervezett tűzijátékokat. Más városokban is biztonsági intézkedések sorát rendeltek el, volt, ahol az ünnepségeket lemondták, vagy elhalasztották szeptemberre. Az önkormányzatok mindemellett a rendőrség készenlétbe helyezésére is prioritásként tekintenek, mondván, szükségesetben bármikor bevethessék őket.

A francia kormány a pirotecnikai eszközök értékesítését, kiszállítását vagy használatát is megtiltotta, az erőszak mérséklésében bízva, ugyanis a legutóbbi rendőrök elleni támadásokban több alkalommal is bevetették a tűzijátékokat. Több város a hagyományos és tűzveszélyes tűzijáték helyett lézershow-t tervez hangjátékkal. Nimes-ben pedig drónok szállnak majd a levegőbe, hogy látványos bemutatót tartsanak.

A címlapképen rendőrök járőröznek Párizs központjában 2023. július 2-án. 
MTI/EPA/Olivier Matthys

Iratkozzon fel hírlevelünkre