Ibrahimovic úgy döntött, 41 évesen szögre akasztja a stoplist

Zlatan Ibrahimovic az AC Milan utolsó bajnoki mérkőzésén bejelentette, hogy visszavonul a szeretett sportágától, és végleg befejezi a profi labdarúgó karrierjét.

A svéd csatár pályafutása 1999-ben indult el, amikor mindössze 17 évesen bekerült a Malmö FF felnőtt csapatának kezdőjébe. A svéd együttesnek nehéz időszaka volt akkoriban, Zlatan viszont remek teljesítményt nyújtott hétről hétre, így a nagy csapatok rögtön érdeklődni is kezdtek érte.

Többek között az Arsenal is a kérők között volt, Arséne Wenger még próbajátékra is elhívta a fiatal játékost, amire a későbbiekben már csak így emlékezett a kemény beszólásairól is ismert futballista:

„Amikor 17 éves voltam, Arséne megkért, hogy menjek az Arsenalhoz próbajátékra. Visszautasítottam. Zlatan nem jár próbákra.”

Ibra végül az Ajaxhoz került, ahol rögtön az első évében holland bajnok lett, megszerezve ezzel pályafutása első profi bajnoki címét. A következő években sorra jöttek az elsők, 2002-ben megszerezte élete első Bajnokok Ligája találatát a Lyon ellen, majd rögtön a másodikat is. Ebben az idényben 26 gólt szerzett, amivel egyre nagyobb hírnevet szerzett magának.

Hollandia után áthelyezte a székhelyét Olaszországba, és előbb a Juventus, majd az Inter játékosa lett. Mindkét csapattal megnyerte az olasz bajnokságot, sőt, a milánóiakkal sorozatban háromszor zártak a Serie A tabellájának élén.

2009 nyarán aztán 40 millió euróért és Samuel Eto’o játékjogáért cserébe a Barcelonához került, ahol rövid idő alatt szinte mindent megnyert, a katalánok bezsebelték a spanyol szuperkupát, a bajnokságot, a klubvilágbajnokságot és az UEFA-szuperkupát is.

A spanyol kaland azonban nem tartott sokáig, 2010-ben visszatért Olaszországba, és ezúttal az AC Milannal lett bajnok és olasz szuperkupa-győztes. Zlatanra jellemző volt, hogy gyakran váltott klubot, ennek ellenére szinte mindenhol istenítették. 2012-ben a PSG játékosa lett, Párizsban viszont a szokásosnál tovább maradt, 4 év alatt mindent megnyert ott, amihez 113 góllal járult hozzá, tette mindezt 122 mérkőzésen.

A svéd támadóra mindig is jellemző volt a kitűnő meccs/gól arány, és ezt bebizonyította a Premier League-ben is, ahol még 35 évesen is bőven felvette a verseny a kemény angol védőkkel. A Vörös Ördögökkel a debütáló évében megnyerte az Európa-ligát, majd később az angol ligakupát és a szuperkupát is.

Ezután egy időre elköszönt Európától és a Los Angeles Galaxy csapatához igazolt. Bár az amerikai kitérő kupákban nem volt olyan gazdag, mint amihez szokott, akrobatikus góljaival így is sokszor felborzolta a kedélyeket.

Karrierjének utolsó fejezete 2020 januárjában kezdődött, amikor visszatért szeretett csapatához, az AC Milanhoz, akikkel még egyszer, egy csodálatos feltámadást követően újra felülhettek Olaszország trónjára.

Most viszont eljött a búcsú ideje, amit a svéd legenda is csak könnyes szemekkel és elcsukló hanggal tudott elmondani a Rossoneri szurkolóinak, a saját rajongóinak és focit szerető embereknek.

Ibra most egy kicsit pihenni szeretne, mielőtt eldönti, hogyan is tovább: „Ebben a pillanatban csak élvezni szeretném mindazt, amit elértem. Nem akarok semmit elsietni, rengeteg érzelem tombol most bennem, majd a nyári pihenő után meglátjuk, mi lesz.”

Van is miért büszkének lennie, hiszen karrierje során a Bajnokok Ligáját leszámítva mindent megnyert, a svéd válogatottat 122 alkalommal képviselte, ezeken a mérkőzéseken pedig 62-szer volt eredményes, kijutott két világbajnokságra és négy Eb-re, rekordot jelentő, 12 alkalommal nyerte el az év svéd labdarúgójának járó díjat. Számtalan szépségdíjas találatot szerzett, 2012 novemberében az angoloknak lőtt ollózós góljával még az év legszebb találatáért járó Puskás-díjat is bezsebelte.

Karrierje mégsem csak a pályán nyújtott teljesítményéről marad emlékezetes, kemény beszólásait és kritikus megjegyzéseit a mai napig rengetegen idézik, és remélhetőleg ezektől a visszavonulása után sem szabadul meg.

Köszönünk mindent, legenda!

A címlapképen Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan svéd labdarúgója köszönti a szurkolókat az olasz bajnokság Milan-Hellas Verona zárómérkõzését követõen Milánóban 2023. június 4-én, miután bejelentette visszavonulását. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Iratkozzon fel hírlevelünkre