Talán már nem is emlékeznek rá, olyan régen járt az AC Milan a Bajnokok Ligája elődöntőjében

Az AC Milan hét győzelmével az egyik legsikeresebb klubok közé tartozik, az elmúlt másfél évtizedben mégis eléggé távol voltak Európa csúcsától, hiszen a vörös-feketék utoljára 2007-ben emelhették magasba a Bajnokok Ligája trófeáját, azóta a közelében sem jártak.

Ki ne emlékezne a Rossoneri akkori menetelésére, Maldiniéknak nem akármilyen csapatokon át vezetett az útja a sikerig, hiszen a legjobb 8 között a mindig erős Bayern Münchent kellett legyőzniük, majd jött Sir Alex Ferguson Manchesterje, akik ellen hátrányból kellett fordítaniuk, a fináléban egy régi ismerős következett a Liverpool személyében, akik 2005-ben az utolsó pillanatban énekelték ki a sajtot a Milan szájából. 2007-ben viszont sikerült revansot venni a Vörösökön, a finálét végül 2:1-re nyerték meg Pirlóék.

Ezek után valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy óriási hanyatlásnak indul a csapat, a következő idényben már a nyolcaddöntő jelentette számukra a végállomást, a 2008/2009-es szezonban pedig a főtáblára sem fértek fel, mivel a bajnokságban mindössze az ötödik helyet tudták megkaparintani.

Egy év kihagyás után azért visszatértek az elitbe, még a csoportköröket is túlélték, az egyenes kieséses szakaszban azonban nem túl sok babér termett nekik, hiszen 5 év alatt mindössze egy párharcot tudtak megnyerni, a 2011/2012-es idényben az Arsenalt tudták nagy nehezen legyűrni.

Innentől kezdve indult el igazán a lejtőn a csapat, 2014-ben mindössze a nyolcadik helyet szerezték meg a bajnokságban, a következő évben pedig még erre is rá tudtak tenni egy lapáttal, épphogy a tabella első felében maradtak a 10. helyükkel.

Az első reménysugarak 2017-ben csillantak fel először, amikor is a milánóiaknak végre sikerült felverekedniük magukat az Európa-liga főtáblájára, de maradandót Európa második legrangosabb kupasorozatában sem tudtak alkotni.

Az áttörést a 2020/2021-es szezon hozta meg nekik, a bajnokság végén nagyot hajrázva végül megkaparintották a második helyet a városi rivális Inter mögött. A Bajnokok Ligájába való visszatérés azonban nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna. Egy pokolian erős négyesbe kerültek, ahol a Liverpool, az Atletico Madrid és az FC Porto ellen nem sok esélyük volt, így végül csak a csoport negyedik helye jutott nekik.

A kiesés szerencsére nem szegte kedvüket, aminek köszönhetően 2022-ben 11 évnyi szenvedés után ismét felülhettek Olaszország trónjára, a győzelmüket pedig még édesebbé tette az a tudat, hogy az Inter együttesétől happolták el a trófeát.

A tavalyi lendületük úgy tűnik, idénre is kitartott, bár a bajnokságban a jó kezdés ellenére visszaestek, de még mindig komoly csatában vannak a nemzetközi kupaindulást érő helyekért, a Bajnokok Ligájában viszont igazán szép menetelést mutattak be ebben a szezonban.

A csoportból való továbbjutás nem jelentett különösen nagy gondot a számukra, a Chelsea mögött a második helyen jutottak tovább, igaz az angoloktól oda-vissza kikaptak. Az egyenes kiesés szakaszban sem várt rájuk könnyű feladat, de egy góllal valahogy mindig sikerült felülmúlniuk az ellenfelüket.

Így történt ez a negyeddöntőben is, ahol a Napoli számított a toronymagas favoritnak, hiszen a nápolyiak elképesztő szezont tudtak már akkor is a hátuk mögött, azóta már a bajnokságot is behúzták, ami 33 év után sikerült újra nekik, de az AC Milan ellen nem tudták a saját játékukat játszani, a vörös-feketék pedig könyörtelenül kihasználták a helyzeteiket és jutottak be 16 év után a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

A döntőbe jutásért pedig egy még nagyobb olasz derbi vár rájuk, hiszen a városi rivális Inter lesz a szerdai játéknapon az ellenfelük. A két csapat versengése 114 éves múltra tekint vissza, melynek során az Inter 87-szer az AC Milan pedig 79-szer diadalmaskodott, amihez még 69 döntetlen is társul.

Az elmúlt években viszont az Internek akadt több oka az örömre a rangadók során, a fekete-kékek a legutóbbi 15 meccsből kilencet megnyertek, a 2023-as esztendőben például még gólt sem kaptak a Milan ellen, a Seria A-ban 1:0-ra győztek, míg az Olasz Szuperkupa döntőjében egy könnyed 3:0-s győzelmet arattak.

Ismael Bennacer, az AC Milan játékosa, miután berúgta csapata első gólját a Napoli ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott első mérkőzésen a milánói San Siro Stadionban 2023. április 12-én. (Forrás: MTI/AP/Luca Bruno)

A forma alapján talán az Inter mondható esélyesebbnek, hiszen az elmúlt hetekben a Rómát, a Juventust és a Laziót is le tudták győzni, míg az AC többek között a Cremonese és a Bologna ellen is „csak” egy döntetlenre volt képes.

Vajon tud még ennél is nagyobb csodát tenni a Rossoneri vagy a városi rivális örülhet majd a végén?

Demeter Nikolas

A címlapkép forrása: acmilan.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre