Zsinórban másodszor hódította el a Román Kupa serlegét a Sepsiszentgyörgy

Óriási izgalmakat hozott a Román Kupa döntője, a rendes játékidőben és a hosszabbításban nem született gól, a drámai tizenegyespárbajt viszont a Sepsi bírta jobban idegekkel, így 2022 után ismét ők emelhették magasba a trófeát.

Tavaly még azért óriási meglepetésnek számított a Sepsi OSK kupagyőzelme, hiszen a szentgyörgyiek a bajnokságban mindössze a 7. helyet tudták megszerezni, a kupa korai szakaszában pedig egy-egy gólokkal múlták felül az ellenfeleiket.

Az elődöntőben aztán magabiztosan győzték le az Univ. Craiovát, és akkor már a szurkolók is kezdték elhinni, hogy a végső győzelemre is komoly esélyük lehet. A finálé is jól indult a számukra, Stefanescu révén szereztek két gyors gólt, a Voluntari pedig csak a 95. percben tudott szépíteni, így a csapat története során először elhódította a Román Kupát.

Talán az a siker lendített akkorát az együttesen, hogy idén már sikerült elérniük a felsőházat a bajnokságban, igaz a rájátszásban most nem megy nekik nagyon jól, valószínűleg a hatodik hely lesz majd az övék.

A kupában viszont címvédőhöz méltóan magabiztos menetelést mutattak be most is, a főcsoportot 100%-os teljesítménnyel nyerték meg, majd az egyenes kieséses szakaszban is remekül teljesítettek. A negyeddöntőben a Mioveni csapatát 4-1-re verték meg, majd az elődöntőben a sokszoros győztes CFR sem tudott mit kezdeni velük, az a találkozó végül 3-0-s Sepsi győzelemmel ért véget.

Így jutottunk el a fináléhoz, ahol ezúttal az OSK volt az esélyesebb, és nem azért, mert ők voltak a címvédők, hanem azért, mert az ellenfél a kolozsvári Universitatea volt, akik mindössze a 10. helyet kaparintották meg idén a bajnokságban.

Az egymás elleni mérlegre tekintve is azt láthattuk, hogy a legutóbbi két mérkőzést a szentgyörgyiek nyerték, ami még inkább bizakodásra adhatott okot a számukra, viszont a szebeni stadiont most főleg a kolozsvári szurkolók töltötték meg, így az Universitatea szinte hazai pályán játszhatott.

A találkozót a Sepsi kezdte sokkal aktívabban, Safranko révén már az első percben megszerezhették volna a vezetést. Utána viszont felébredt a kolozsvári együttes is, előbb Mamadou Thiam lövése csattant a kapufán, majd Dan Nistor bombázott szintén a felső lécre, de gól egyikből sem született.

A második játékrész inkább az ellenfél szurkolóinak viselkedése miatt marad emlékezetes, mintsem a hatalmas helyzetek miatt, az Universitatea ultrái ugyanis füstbe borították a szektorukat és egyben a Sepsi tizenhatosát is, így egy rövid időre fel is függesztették a játékot.

A hangulatra egyébként ezt leszámítva az egész mérkőzésen nem lehetett panasz, mindkét csapat szurkolói odatették magukat, gólnak viszont sem a rendes játékidőben, sem a kétszer 15 perces hosszabbításban nem örülhettek, így végül büntetőpárbajban dőlt el az összecsapás.

Szentgyörgyi szempontból nem indul túl jól a párharc, bár a Fradi korábbi labdarúgója, Varga Roland magabiztosan értékesítette a saját tizenegyesét, a második körben Jonathan Rodriguez viszont hibázott, így lépéselőnybe került a Kolozsvár. Az előnyüket szerencsére csak a negyedik lövőig tudták tartani, Ely Fernandes büntetőjét hárította Niczuly Roland, így újra egál volt az állás.

A fordulatok itt azonban még nem értek véget, a hatodik körben Adnan Aganovic felébombázta a büntetőjét, az Universitatea ismét karnyújtásnyira került a kupagyőzelemtől. A hátralevő kolozsvári játékosok azonban már nem tudtak túljárni Niczuly eszén, a Sepsi kapusa előbb Jose Gomes, majd Ivan Martic tizenegyesét is bravúrral védte.

A legjobb drámaírók sem írhattak volna ennél izgalmasabb és fordulatosabb végjátékot, szerencsére az idegek harcát az OSK bírta jobban, így a trófea nem vándorol sehova, továbbra is Székelyföldön marad.

A címlapkép forrása: Facebook/Sepsi OSK

Iratkozzon fel hírlevelünkre