Tíz éves a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Június 22. és 25. között tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Dunakanyar legnagyobb összművészeti fesztiválja, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Világsztárokat felvonultató, több, mint félszáz zenei programmal, VR színházi attrakciókkal és családi programokkal várják az érdeklődőket. Parádés színházi repertoárral a jubileumi fesztivál része a 10. Színházi Olimpia amelynek keretén belül egy-egy kimagasló cseh, szlovák, és lengyel színházi előadást, valamint utcaszínházi produkciókat láthat a közönség Nagymaroson. A fesztivál továbbá helyet ad a VéNégy Művészeti Évzáró eseménynek.

Kis Domonkos Márk a fesztivált beharangozó sajtóeseményt egy saját történettel kezdte, melyben vázolta hogyan is álmodta meg ezt a koncepciót. Tíz évvel ezelőtt nem volt hasonló esemény Magyarországon, majd rátalált a  V4-es egységre, ami több száz évre nyúlik vissza történelmi, gazdasági együttműködések tekintetében, azonban a kultúra területére ez idáig nem terjesztette ki senki – elevenítette fel a fesztivál igazgatója.

Hatalmas nagy öröm számomra, hogy ez a 10 év alatt egy olyan fesztivállá tudott fejlődni, aminek 7-8 színpada van, négy nap alatt több mint száz program, esemény, színházi előadások, koncertek, szabadegyetemi előadások tudnak megvalósulni. Nagyon fontos számomra a színház missziójának és műfajának a hirdetése. A Déryné program vezetőjeként is ez a fő missziónk, hogy a színházat minél szélesebb társadalmi rétegekhez el tudjuk juttatni

– fogalmazott Kis Domonkos Márk.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Hozzátette, így van ez a V4 Fesztiválon is, ahol egy klasszikus színházi jegy áráért megvásárolhatja a színházi napijegyet a látogató, az első színházi előadásra be kell menni és végignézni, és utána a fesztivál többi zenei, illetve utcaszínházi gyermekprogramjain, mindenen részt tud venni. Ezen az ötleten keresztül rengeteg színházba járó embert sikerült megszólítani.  A fesztivál igazgatója említést tett a Hangfoglaló Programról is, ami a fiatal művészpalánták tehetséggondozásáról szól, innen tizenkét zenekari formáció is részt vesz majd a VéNégy Fesztiválon is. Őket a Színház és Filmművészeti Egyetemmel, illetve a Színház és Filmművészeti Alapítvánnyal segítik. Kis Domonkos Márk, aki hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy egy olyan nemzetközi világszintű esemény, mint a XX. Nemzetközi Színházi Olimpiának lehet a helyszíne ez a fesztivál. Ennek keretén belül egy-egy kimagasló cseh, szlovák, és lengyel színházi előadást, valamint utcaszínházi produkciókat láthat a közönség Nagymaroson.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte, már most elkezdődött ez az olimpia, rengeteg eseménnyel lefedve az egész országot. 

Egészen pazar fölhozatal, tényleg az ember nem tud választani, és néha nagyon fáj, hogy muszáj választania. Úgy találtuk ki az olimpiát, hogy ne a Nemzeti Színház ünnepe legyen pusztán, hanem valahogy az egész szakmát érintse meg. 

– vélekedett a Nemzeti Színház vezérigazgatója, hozzátéve, a V4 Fesztivál az egyik legizgalmasabb programot állította össze. Kiemelte, ezek azok az országok, akikkel sorsközösségben létezve leginkább egy hangon tudnak pendülni.

Egy szót tudnak érteni, hisz az egész olimpia másról sem szól, mint annak a konstatálásáról, hogy muszáj párbeszédet folytatnunk, muszáj egymás felé kezet nyújtanunk, muszáj igyekeznünk megérteni egymást, hogy el is tudjuk fogadni egymást

– fejtette ki Vidnyánszky Attila.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Nagymaros polgármestere, Heinczinger Balázs úgy fogalmazott, a településen egészen óvodától az általános iskola 8. osztályig fókusz az, hogy művészetileg, kulturálisan fejlődjenek a gyerekek. 

Valóban ez a fesztivál egy picit fölöttünk van, és ezért is egy nagyon nagy öröm számomra, hogy Nagymaros, egy picike kis település adhat egy olyan fesztiválnak helyet, kibővülve, kiegészülve most az olimpiával, ami egy nagyon nagy megtiszteltetés számunkra.

– fogalmazott a polgármester.

dr. Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja emlékeztetett, az SZFE az elmúlt három évben egy iszonyatos fejlesztésen ment keresztül infrastrukturálisan is, szervezetileg is több évtized munkáját hajtották végre az elmúlt időszakban. A kancellár elárulta, öt művészeti egyetem közös projektje fog megvalósulni önálló programként a V4 Fesztiválon.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

 

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre