Bagdy Gábor: Karácsonyék az egyik lyukat tömik be a másikkal

Két héttel ezelőtt a Fővárosi Közgyűlés megszavazta azt a 2023-as költségvetési módosítást, amely során a BKK 24 milliárd forintos hitelt vesz fel. A tartozást szeptember 18-ig kell megfizetni a mintegy 673 millió forintnyi kamattal együtt.

Bagdy Gábort, a Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi szervezetének elnökét, Tarlós István egykori főpolgármester-helyettesét kérdeztük arról, hogy mi a véleménye a hitelfelvételről, annak szükségességéről és visszafizetéséről.

— Nem volt más megoldás, csak a hitel?

— Mindenhez hitelt akarnak felvenni, mert minden pénz kifogyott, amit tőlünk örököltek. Elfogyott a tartalék, az a mintegy 200 milliárd forint, amit otthagytunk. Mindenhova pénzt próbálnak keresni, hogy tömögessék a lyukakat.

— Karácsony Gergely szerint a megörökölt pénzt az államkasszában kell keresni, holott ő is elmondta, hogy a szabadon felhasználható összeg mellett minden más fejlesztésre el volt különítve a forrás. Valóban ennyi terhe keletkezett a fővárosnak?

— Azt ők sem vitatják, hogy ott volt a pénz, de annak hiányát nyilván magyarázgatják. Nem kérdés, hogy megnőtt a költségük, de ettől még jól gazdálkodni lehet, ugyanis

a fővárosnak nem csak a kiadásai, hanem a bevételei is nőttek, közel 100 milliárd forinttal.
— Hogyan fogja a BKK szeptemberig visszafizetni ezt az összeget?

— Budapest legfőbb adóbevételi forrása az iparűzési adó. Miután a tartalékokat felélték, kénytelenek hitelhez nyúlni. Éven belüli, úgynevezett folyószámla hitelt ugyanis a főváros felvehet a kormány engedélye nélkül is. Abban bíznak, hogy majd a szeptemberben beérkező iparűzési adóból törlesztik ezt az adósságot.

Az egyik lyukat tömik be a másikkal. A „gentry” világban jártak így el, hogy az egyik hitelből törlesztették a másik hitelt, a különbözetet pedig eltapsolták, egészen addig, amíg az ősi nemesi föld el nem tűnt.

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester látható a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre