Óriási szenzáció: Marozsán Fábián legyőzte a leendő világelsőt Rómában!

A 23 éves teniszező 6:3 7:6 arányban, szettveszteség nélkül győzte le Carlos Alcarazt a római salakpályás tenisztorna harmadik fordulójában.

Egyszerűen elképesztő, amit Marozsán Fábián Rómában művel, azok után, hogy az előző fordulóban karrierje legnagyobb győzelmét aratta a cseh Jiri Lehecka ellen, nem elégedett meg ennyivel.

Pedig lett volna miért félnie, hiszen az ellenfele nem más volt, mint a torna második kiemeltje, a tavalyi US Open győztese, aki a jövő héttől ismét világelsőnek mondhatja magát, és akit jelenleg a szakértők a tenisz egyik legnagyobb reménységének tartanak.

Marozsán korábban ITF-tornákon és Challenger-szintű versenyeken mérettette meg magát, most viszont úgy gondolta elindul egy ATP Masters viadalon, a selejtezőt magabiztosan vette, majd az első és a második körben sem rémült meg a magasabban rangsorolt ellenfelétől.

Carlos Alcaraz egészen elképesztő salakszezonnal a háta mögött érkezett meg Rómába, hiszen sem Barcelonában, sem Madridban nem talált legyőzőre, sőt, szettet is csak két ember, Emil Ruusuvuori és Jan-Lennard Struff tudott nyerni ellene.

Úgy tűnt, a formáját sikerült átmentenie Rómára is, hiszen a második fordulóban mindössze másfél órát töltött a pályán Ramos ellen, különösebben tehát nem kellett megizzadnia azon a mérkőzésen.

Fábián szerencsére nem remegett meg attól, hogy a centerpályán, teltház előtt kell majd megmérkőznie a tenisz legnagyobb csillagával, hiszen rögtön a találkozó elején elvette a spanyol adogatását, majd különösebb gond nélkül végig is vitte az előnyét.

A második játszma már sokkal nagyobb csatát hozott, de a magyar teniszező bőven pariban volt az ellenfelével, a pimasz rövidítéseivel pedig többször az őrületbe is kergette Alcarazt, aki egy-két megnyert pont után annyira buzdította magát, mintha éppen a Roland Garros döntőjében játszana a rekordbajnok Nadal ellen.

Breakelni ebben a szettben is Marozsánnak sikerült először, erre azonban volt válasza Alcaraznak, aki rögtön a következő játszmában elvette a magyar fiú adogatását. Egyik játékos sem tudott a másik felé kerekedni, így a második játszma végül rövidítésbe torkollott, ami kifejezetten rosszul indult magyar szempontból, hiszen Alcaraz már 4-1-re is vezetett.

Fábián azonban innen is visszaküzdötte magát és sorozatban hat pontot megnyerve végül két szettben behúzta a mérkőzést. Az egyszeres GS-győztes Alcaraz 19 hónapja nem kapott ki top 100-on kívüli teniszezőtől, ennek a sorozatnak vetett most véget Marozsán.

A bravúros győzelemnek köszönhetően Fábián már a 114. helyen áll az élő világranglistán, a következő fordulóban pedig a horvát Borna Coric lesz majd az ellenfele.

A címlapképen Marozsán Fábián a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre