Litvánia erőset lépett a migráció ellen

Litvánia olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi az irreguláris migránsok visszakényszerítését – írja Gönczi Róbert a Migrációkutató Intézet legfrissebb gyorsjelentésében.

Ismét jelentősen megnőtt a Belaruszból érkező illegális migránsok száma Litvániában, Lettországban és Lengyelországban. Annak érdekében, hogy sikeresebben tudják kezelni ezt a megújult kihívást, a litván parlament olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi az illegális határátlépők visszakényszerítését Belaruszba.

A döntést éles kritikával illette több nemzetközi civil szervezet is.

A belorusz rezsim Alekszandr Lukasenka elnök vezetésével 2021-ben kezdett migrációs nyomást gyakorolni az Unió keleti határszakaszára annak érdekében, hogy engedményeket érjen el az EU szankciórendszerével szemben. Jóllehet 2022-ben csökkent a belorusz, vagy keleti migrációs útvonal intenzitása, a lett, litván és lengyel szervek adatai szerint 2023-ban újra megnőtt a migrációs nyomás a Belarusszal közös határszakaszokon. Az érkező migránsok többsége iraki vagy afganisztáni állampolgár, akik repülőjáratokkal érkeznek Belaruszba, majd gyalog kísérlik meg átlépni a lengyel, litván vagy lett határt.

„Ebben a geopolitikai helyzetben nincs más választásunk: meg kell védenünk magunkat és ehhez minden eszközre szükségünk van” – fogalmazott Agnė Bilotaitė litván belügyminiszter a törvény vitája során.

Április 25-én a litván parlament 69 igen és 7 nem szavazattal, 24 tartózkodás mellett elfogadta azt a törvénymódosítást, amely kodifikálja az irreguláris migránsok visszakényszerítését. A jogszabály olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek szerint az országba illegálisan bejutott migránsokat a határőrség helyi vezetőjének döntése alapján vissza lehet fordítani fellebbezés lehetősége nélkül. Erre a litván határvédelmi szervek rendeleti úton már korábban is fel voltak hatalmazva, a gyakorlat azonban eddig nem volt kodifikálva.

Illegális bevándorlók a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortábor kerítésénél Vilniustól délre 2021. augusztus 4-én. (Forrás: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

Az új törvény a magyarországihoz hasonló „határvadász-rendszert” is bevezetett. Ennek értelmében új, civil határőrökből álló szervezetet hozott létre a litván parlament, akiknek a kizárólagos feladata az irreguláris migránsok feltartóztatása. A jogszabályt aláírta Gitanas Nausėda elnök is, így az május 3-án lépett hatályba.

Az új törvényt számos kritika érte nemzetközi civil szervezetek részéről.

„A mai egy sötét nap az igazságszolgáltatás számára, mivel a litván parlament megszavazta a törvénybe foglalását egy visszaélő, jogellenes gyakorlatnak” – fogalmazott Nils Muižnieks, az Amnesty International európai igazgatója.

Az Amnesty International mellett az új törvényt elítélte többek közt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet is.

Litvánia 690 kilométeren osztozik a Belarusszal közös határszakaszon. Jelenleg 550 kilométer hosszan áll egy négy méter magas, szögesdróttal ellátott fizikai határzár. Az idei évben áprilisig mintegy 900 migráns lépett be illegálisan Litvánia területére.

Forrás: Gönczi Róbert, Migrációkutató Intézet

Címlapkép Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre