Képregény a lelkipásztorról

Kreatív módon emlékeztek meg Budafokon a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban arról, hogy névadójuk száz éve kezdte meg szolgálatát a településen. A nagy hatású lelkipásztor örökségét több módon is tovább viszi az idén tízesztendős intézmény, ahol három iskolalelkész szolgál. Egyikük Németh Tamás, aki a Magyar Református Egyház hivatalos oldalán közzétett interjúban azt is megosztotta az olvasókkal, hogyan lehet lelkiséget vinni csaknem kilencszáz gyermek közé.

– Az intézmény ebben a tanévben több programmal is névadó lelkipásztorára emlékezett. Mit ünnepeltek a rózsakerti diákok?

Demjén István Budafokra érkezésének 100. évfordulóját, felhívva ezzel a figyelmet arra a hihetetlen közösségi erőre, amely körülötte szerveződött, ahogyan összefogta Budafoknak és környékének, az egész dél-budai régiónak valamennyi református hívét. Ünnepeltük azt is, hogy 2012-ben a Budafoki Református Egyházközség átvette az önkormányzattól a Rózsakerti-iskola fenntartását.

A helytörténeti feljegyzések hűen leírják, hogy szorosan összefonódott a helyi iskolarendszer és a református gyülekezet kialakulása: az 1910-es években a Budafokon létesített leányiskolában kapott helyet a református közösség, ott tarthatta az istentiszteleteket. Demjén István nagyon jól látta és értette a vasárnapi iskolák, leánykörök és cserkészcsapat alapításának szükségességét, és kiválóan megszervezte ezeket.

– Milyen a kapcsolat az iskola és a gyülekezet között?

Havonta tartunk családi istentiszteleteket a templomban, az iskola új tanulóit minden tanév elején is itt köszönti a gyülekezet. Rendszeresek a közös adománygyűjtő akciók. Az iskola egyre inkább magáénak tekinti a cselekvő diakóniai szemléletet, amely a mai napig meghatározza a budafoki gyülekezetet. A Covid óta főleg a sátoros ünnepek környékén jellemző az iskola közelében lakó nyugdíjasok meglátogatása, de minden lehetőséget igyekszünk megragadni, hogy bevonjuk a diákokat a szeretetszolgálatba.

– Öt éve működik a gimnázium, a diákok összlétszáma eléri a kilencszáz főt. Hogyan lehet lelkiséget vinni ilyen sok gyermek közé?

Fontos a személyesség, a hitünket is a személyes istenkapcsolatból és az Úr Jézus megismeréséből merítjük és növeljük. Lényeges személy szerint ismerni a diákjainkat, így tudjuk erősíteni és támogatni őket. Igyekszünk a tanárokkal összhangban minél több rendhagyó órát tartani a diákoknak, közel lenni hozzájuk, időt hagyni az istenkapcsolatunk feltárására és bátornak lenni a velük való közös imádságban.

A 2022-es esztendő az örökség éve volt az egyházközségben: az iskola egész tanévére kiterjedő programokkal emlékeztek meg Demjén István száz éve kezdődött budafoki szolgálatára. A sorozat része volt az idén először megrendezett „Egyház-story” Országos Egyháztörténeti Kreatív Verseny, ahol névadó lelkipásztorunk életét képregény és színdarab formájában kellett feldolgozni a versenyzőknek, illetve egy szabadon választott templom makettjét elkészíteni. A versenyen számos református iskola diákcsapata közül az arany minősítést a Demjén-iskola 8. C osztályos csapata szerezte meg.

Forrás: reformatus.hu

A címlapképen Németh Tamás, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium iskolalelkésze látható. Forrás: reformatus.hu/Bazánth Ivola

Iratkozzon fel hírlevelünkre