Idén eddig hét újságírót öltek meg szakmai tevékenységük miatt

Ma van a sajtószabadság napja. Az Európai Parlament a világnap alkalmából közölte, hogy új uniós szabályokon dolgoznak, hogy ne lehessen az újságírókat a megfélemlítés céljából perelni és elhallgattatni ezáltal. A Riporterek Határok Nélkül pedig az újságírók és médiaszakemberek elleni erőszakos tevékenységekről osztott meg adatokat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlése a Windhoek Nyilatkozat május 3-i elfogadásának napját – amely 1991-ben kimondta az afrikai népek szabad sajtóhoz való jogát – jelölte ki a sajtószabadság világnap számára annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára, és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására. E napon világszerte megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról.

A Riporterek Határok Nélkül beszámolójából kiderül, hogy 2023-ban május 3-ig hét újságírót öltek meg a tevékenysége miatt. Közülük kettőt Afganisztánban, egy-egy szakembert Albániában, Kamerunban, Indiában, a háború sújtotta Ukrajnában és az Egyesült Államokban.

Az elmúlt évtizedben bár csökkent a szakmai tevékenységük miatt meggyilkolt újságírók és médiamunkások száma, de az elmúlt években még így is évente több, mint 50-en vesztették életüket. 2013-ban volt a legmagasabb a halálozások száma. Ekkor 142 újságírót gyilkoltak meg. Ebben az évben Irak volt a legveszélyesebb ország 11 halálesettel. Indiában 9, Egyiptomban 6, Brazíliában 5-en vesztették életüket.

2000 óta 2012-ben ölték meg a legtöbb újságírót, összesen 144 médiaszakembert. Ezek többsége Szíriában történt, ahol 69-en vesztették életét. Szomáliában 18 újságírót öltek meg.

2000 óta összesen 1795 újságírót és médiaszakembert öltek meg világszerte.

A The Committee to Protect Journalists egyesült államokbeli szervezet magukról a meggyilkolt újságírókról is közöl adatokat. 1473 újságíró halálesetét vizsgálták. A meggyilkolt újságírók közül 1303 helyi riporter volt, 170 külföldi tudósító. 1992 óta politikai témájú anyagok miatt 733-an vesztették életüket. Háborúhoz köthető tudósítások által 611, az emberi jogok védelméért kiállva 330, a korrupciós ügyek felgöngyölítése miatt 321, bűnügyi cikkek miatt pedig 281 újságírót gyilkoltak meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre