Nem minden vicces, ami sértő

Különösen rossz, amikor olyasvalakiben csalódunk, akit valamiért kedvelünk is. Szeretem Kiss Ádám előadásmódját, még akkor is, ha sokszor nem is egyezik a véleményünk – például politikailag.

A kiábrándulást ez esetben viszont nem az okozta, hogy rossz poént sütött el a pápa látogatásával kapcsolatban, hanem, hogy utána bocsánat kérés helyett ízléstelen szabadkozás következett.

„Most hallgatom, hogy mit üzent a pápa a magyaroknak: azt üzente, hogy jónak lenni jó és jobb adni mint kapni. Köszönjük. Ezért kár volt idejönni, ezt sms-ben is el lehetett volna mondani szentatyám, hát ezért lezárni egy országot, jajj” — szólt az a kisvideó a humoristától, amelytől felrobbant az internet.

Normál esetben az ember tényleg húzza a száját és lapoz. A heves indulatokat, amelyek a komment-cunamiban is megmutatkoztak, valószínűleg az okozta – hiába hivatkozik Kiss Ádám a pápával való korábbi vicceire -, hogy a hívek olyan felfokozott érzelmi állapotban voltak éppen a látogatás miatt, hogy nem tudtak nem reagálni a félresikerült poénra.

A kisvideó olyan ellenállást váltott ki, hogy a humorista úgy érezte egy élő videóban reagál a témára, tiszta vizet öntve a pohárba. Az ott elhangzottak közül azzal egyetértek Kiss Ádámmal, hogy az sms-es komment nem becsmérelte a hitet és még csak a pápáról se mondott durvát. Azt is elismerem, hogy a pápának és Istennek is van humora, így valószínű, hogy a Szentatya sem küldene kereszteslovagokat a humorista lakásához.

Abban viszont nem osztom Kiss Ádám véleményét, mely szerint:

„azzal viccelek amivel akarok, mert én humorista vagyok”.

Merthogy a vicc és a sértés között is van különbség. Abban pedig talán ő is egyetért, hogy vannak olyan esetek a világban — például halál, terrorcselekmények, háború — amikor a tréfának nincs helye, hát még egy idős emberrel viccelődésnek, aki nem mellesleg a katolikus egyház feje.

Az általánosítás pedig egy elég rossz védekezés, mert csak újabb sértést szül. Azért, mert tele van az internet olyan féleszű kommentelőkkel, akik nem válogatják meg a szavaikat, nem kell azt gondolni, hogy minden hithű katolikus rászabadítaná a hét csapást egy emberre, csak mert nem ért vele egyet.

„Ez tetszik a katolikusokban, nincsen párbeszéd, menjek a k*rva anyámba és pont” – mondta a videóban a humorista.

Bár nem tudom honnan veszi Kiss Ádám, hogy minden anyázó kommentelő hetente ott ül a vasárnapi misén, és mi katolikusok már csak ilyenek vagyunk, de úgy tűnik a kommunikáció a stand up-ban is pusztán egyirányú lehet. Ha valaki sokaknál kiveri a biztosítékot egy „ártatlan viccel”, akkor sokan el fogják mondani az ellenvéleményüket is.

A címlapképen Ferenc pápa megérkezik a Liszt Ferenc repülőtérre 2023.04.28-án. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre