A párizsi Notre-Dame tragédiája, ahogy még sohasem láttuk

„A párizsi Notre-Dame, a tűz éjszakája” címmel egészen rendhagyó képregényt adott ki a francia Glénat. A mű, túl az egyházi emberek és a tűzoltók küzdelmein, egy nagyon izgalmas szálat dolgoz fel – így lesz egy borzalmas tűzesetből izgalmas, mégis felemelő olvasmány.

Képregényrajzolók keze alatt elevenedtek meg 2019. április 15-e éjszakájának megrendítő eseményei – vagyis az, amikor néhány óra alatt porrá égett a párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkeszete. A Glénat kiadó gondozásában, Stéphane Bern irányításával készült képregény (eredeti címén: Notre-Dame de Paris. A La nuit du feu) cselekménye a tűzriadóval veszi kezdetét, aztán következik a tűzoltók érkezése, majd a párizsiak, a franciák, aztán az egész világ megdöbbenése…

A történeti szál egészen hiteles, hiszen az a tűz idején a székesegyház körül összesereglett emberek tanúvallomásain alapul, amelyeket Arnaud Delalande, a képregény forgatókönyvírója gyűjtött össze. Az olvasó érzelmeire is hat a mű a kritikák szerint. Felidézi a tűzoltók bátorságát és a hívők kiáltásait is, a székesegyház főpapja, Patrick Chauvet aggodalmát, amikor rádöbben, hogy megsemmisülhet a Notre-Dame kincstára, amelyben ott van a híres ereklye, amelyet Krisztus töviskoronájaként tisztelnek.

A székesegyház körül újra és újra énekli a tömeg az Ave Mariát, közben pedig Jean-Marc Fournier, a párizsi tűzoltók káplánja segítségével behatolnak a tűzoltók az égő épületbe, hogy megmentsék a koronát. Fournier-nek még néhány pillatanyi imádságra is volt ereje, ideje odabent.

Részlet a „Notre-Dame de Paris. A La nuit du feu” című képregényből. Forrás: Glenat

A képregény nemcsak egy szörnyű éjszaka leképezése, hanem a Notre-Dame, az évszázados imádságos ház ünneplése is. A mű különlegessége és erőssége, hogy nem fedte el a Notre-Dame katasztrófájának keresztény dimenzióját. Történelmi párhuzamokat idéznek fel a rajzok, amelyek a tűzoltók mentési missziójának jelentőségét még inkább felnagyítják. Mert hiszen nem csupán egy épületet és annak kincseit mentették meg, hanem Franciaország keresztény történelmének szegletkövét is.

A képregény hazánkban még nem kapható, de a kiadó szándékai szerint minden eladott példány után egy eurónyi összeget a székesegyház felújítására adományoznak.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott cikkünk:

Játékból valóság – videojáték segítségével épülhet újjá a Notre-Dame

Iratkozzon fel hírlevelünkre