Játékból valóság – videojáték segítségével épülhet újjá a Notre-Dame

Egy népszerű videojátékhoz használt lézeres szkennelési technológia, az ún. 3D mapping eredményeit használva kezdhetik el a hétfőn legégett Notre-Dame-székesegyház újjáépítését.

A hír elsőre (és másodjára is) furcsának tűnhet, pedig igaz: az Assassin’s Creed videojáték-sorozat Unity című epizódjához ugyanis a készítők – a főszereplő figura környezetének tökéletesen élethű megjelenítésére törekedve – olyan lézeres szkennelési technológiát használtak, amelynek segítségével a Notre-Dame teljes épületét is sikerült 5 mm-es pontossággal „megalkotniuk”. Hátborzongató: a gótikus templom hétfőn lángba borult és szinte teljesen leégett, a francia forradalom idején játszódó kalandjátékban azonban, köszönhetően a több éves gondos „szkennelésnek”,  épen és változatlanul „áll”… közelről megcsodálhatjuk gyönyörű szobrait, megállhatunk előtte, körbejárhatjuk.

Ugyanakkor van itt azért egy kis csavar is: hiába a lenyűgöző pontosságú hipermodern szkennelés, a készítőknek a játék végleges változatában bizonyos változtatásokat kellett eszközölniük a templomon, mivel – olvashatjuk az Assassin’s Creed-regények magyarországi kiadójának oldalán – „akármilyen fura, a Notre-Dame több eleme COPYRIGHT, azaz szerzői jog által védett (volt)”.

– Valahol megható számomra, hogy az Assassin’s Creed franchise, ami a Fumax kiadó sikereinek egyik legfontosabb megalapozója, egy ilyen hatalmas jelentőségű segítséget tud nyújtani a francia nemzetnek. Bár szomorú az alkalom, az átlagember számára ez egy lehetőséget ad arra, hogy belegondoljon, milyen mértékű munka és tudás megy bele egy-egy nagyszabású videojáték elkészítésébe… és hogy ezek a játékok – mint látjuk is – mennyire fontos adalékok lehetnek az emberiség kultúrájához – nyilatkozta a Vasarnap.hu-nak Németh Vladimir, a Fumax Kiadó tulajdonos-főszerkesztője.

Az érdekes fejleményről részletesebben ITT olvashat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre