Vita robbant ki az Európai Parlamentben, hogy ki kell-e fizetni a határkerítéseket 

Az EPP javaslata szinte teljesen megegyezik azokkal, amelyeket az uniós vezetők februárban fogadtak el.

Szerdán az uniós törvényhozók elfogadtak egy módosító indítványt, amely jóváhagyta, hogy a pénzeszközöket a határzárak támogatására használják fel. A Politico hozzáteszi, hogy a szöveg azt konkrétan nem tartalmazza, hogy Brüsszelnek kell kifizetnie a falakat. 

A módosítás hatalmas ellentéteket szült, ugyanis az indítványhoz csatoltak egy szélesebb körű törvényjavaslatot, amely költségvetési iránymutatást kínált az Európai Bizottságnak és a képviselők inkább elkaszálták ezt, minthogy elfogadják a határokhoz kapcsolódó javaslattal együtt. 

A módosítás, amely az Európai Néppárttól (EPP) származik, a nyilvános szavazási jegyzőkönyvek szerint 322 igen szavazattal, 290 nem ellenében ment át.

Az indítványt nem támogatók azzal vádolták az EPP-t, hogy „eladta a lelkét a szélsőjobbnak”.

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője nem sokkal korábban azt nyilatkozta, hogy „ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni kerítések építésére”. Ez az álláspont kísértetiesen hasonlít arra, amit a magyar kormány állított már egészen a migrációs válság kezdete óta. 

Kaszab Zoltán: Ismét a magyar kormányt igazolja Brüsszel

Jeroen Lenaers, az EPP belügyi szóvivője „nagy előrelépésként üdvözölte a szavazást, miután az Európai Tanács már lépett a kérdésben”. Hozzátette, hogy „ha szolidaritást akarunk mutatni, akkor helyre kell állítanunk a rendet a határainkon, ha kell, kerítések építésével, ahol szükség van rá”.     

Webert természetesen azonnal megvádolták azzal, hogy „arról álmodik, hogy ő lesz Bajorország Donald Trumpja. De ő összekeveri Strasbourgot Mar-a-Lagóval”.   

Manfred Weber: Ha másképp nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére

A baloldali Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportja a Twitteren jelezte: „számunkra teljesen elfogadhatatlan, hogy falakat és kerítéseket építsünk a külső határainkon uniós pénzből”. 

Bár a Renew és az S&D frakció vezetői nem örültek az eredménynek, több olyan képviselőjük is volt, aki szembe ment az akaratukkal, és támogatta az EPP módosítását. 

Az EPP javaslatai szinte teljesen megegyeznek azokkal, amelyeket az uniós vezetők februárban fogadtak el a brüsszeli csúcstalálkozón. Az országok vezetői által jóváhagyott szöveg jelentős uniós forrásokat ígért a határmenti kamerák és személyzet megerősítésére, de a határkerítés finanszírozására itt sem utaltak konkrétan. 

Néhány héttel korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy meg kell erősíteni az EU külső határait. Orbán Viktor erre azonnal reagált:

„Na ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”  

Forrás: Politico/Magyar Nemzet

A címlapképen Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője látható a Mazsihisz székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. március 12-én. Forrás. MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre