Kaszab Zoltán: Ismét a magyar kormányt igazolja Brüsszel

„Ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni kerítések építésére.” Elsőre akár azt is mondhatnánk, hogy az idézet 2015-ből származik és valamelyik magyar kormánypárti politikus mondta, nagy felháborodást kiváltva ezzel a bevándorláspárti brüsszeli folyosókon, ismét Orbán Viktor és a Fidesz Uniós mainstreamből való kiátkozását kiváltva. Megérzésünk ugyanakkor most nem jött be, az idézett mondat ugyanis Manfred Webertől, az Európai Néppárt Magyarországot rendszeresen kritizáló elnökétől származik, aki egy 2023. április 17-én megjelent interjúban mondta ezt.

Persze Weber ezzel nem direkt módon ismerte el a magyar bevándorláspolitika helyességét és sikerét, de azért egy vállveregetést a magyar kormány is mindenképpen magáénak tudhat. A Néppárt elnökének mondatai az olasz migrációs helyzettel összefüggésben hangzottak el.

Manfred Weber: ha másképp nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére

Itáliában ugyanis ismét komoly méreteket öltött az illegális bevándorlás, a Meloni-kormánynak már vészhelyzetet kellett hirdetnie, annyira nehéz a helyzet kezelése. Weber pedig láss csodát, teljes mértékben megérti az olasz álláspontot. Sőt, olyan eddig elképzelhetetlen kijelentéseket is tett, minthogy

a Bizottság nem kezeli jól a migrációs krízist és hogy a Néppárt kezdeményezésére hamarosan vitanapot tartanak majd a kérdésről az Európai Parlamentben.

Teljes 180 fokos fordulat, amely persze érthető. Ne gondoljuk, hogy Manfred Weber egyik reggel úgy kelt fel, hogy mostantól rossznak tartja a bevándorlást. Sőt, megkockáztatom, azt sem kell gondolnunk, hogy Manfred Weber valamilyennek tartja egyáltalán a bevándorlást, vagy bármely más jelenséget. Ő és a brüsszeli politikai elit egy része az érdekek és a politikai haszon szempontja alapján tekint az Unió jövőjét meghatározó kérdésekre.

Eddig a megrendelők, az őket függésben tartók azt várták el, hogy a bevándorlás jó dolog legyen. Csakhogy ez az álláspont már olyan szinten népszerűtlen a kontinensen, hogy a hatalom megtartásának érdekében ideje változtatni rajta.

Mert ne legyenek kétségeink, Weber migrációs fordulata a Giorgia Meloni olasz miniszterelnökhöz való közeledésről, az pedig valójában a 2024-es EP választásról szól. A Néppárt felimserte, hogy ha az eddigi úton halad tovább, akkor hamarosan nem marad szavazója és csúnyán leszerepel jövőre. Meloni és a mögötte álló politikai erők ugyanakkor új lendületet és rengeteg többletszavazatot hozhatnak neki. És ha ehhez szembe kell köpnie eddigi önmagát? Hát legyen, úgysem először történik meg.

Ami viszont mégis örömteli, hogy azért lassan csak kiderül, hogy “Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!”. Weber és a hozzá hasonlók változását ugyanis végeredményben mégiscsak az kényszeríti ki, hogy az emberek egyszerűen nem szavaznak azokra az erőkre, amelyekről úgy érzik, hogy nem az ő érdekeiket képviselik. Márpedig az európai társadalmakban az a trend, hogy egyre inkább kisebbségi álláspont a migráció támogatása és jó dologként való feltüntetése. Ehhez az állásponthoz pedig – bármennyire is nem szeretné – mégiscsak alkalmazkodnia kell legalább a mainstream egy részének.

Persze ezt a vargabetűt és jó sok fejfájást meg lehetett volna spórolni azzal, ha Brüsszelben már 2015-ben magukévá teszik a magyar kormány és Orbán Viktor álláspontját, hiszen ő már akkor, 8 évvel ezelőtt szinte szóról szóra azt mondta, amit most Manfred Weber.

De nem, Európának bele kellett mennie egy rosszul sikerült emberkísérletbe ahhoz, hogy ugyanarra az álláspontra jusson, amelyre már 2015-ben juthatott volna. Nem véletlen egyébként, hogy a magyar miniszterelnök már akkor szúrta az NGO-k és a mögöttük álló pénzügyi körök szemét. Őt ugyanis nem lehetett felhasználni saját gazdasági céljuk és hasznuk elérése érdekében. Ő volt az, aki nem a hatalom megtartásának könnyű ígéretét, hanem országa és Európa érdekeit szem előtt tartva cselekedett. És ugyanígy tesz a gender ügyében, vagy az orosz-ukrán háború kérdésében is. Mindkét témában elfoglalt álláspontja vörös posztó a már említett pénzügyi körök szemében és a brüsszeli politikai, hatalmi körökben is. Ahogyan azonban a migrációval kapcsolatban is eljött az igazság pillanata, amikor már nem lehetett a társadalmak többségi véleményét lefojtani, úgy változik majd a többségi álláspont a LMBTQ-lobbi, vagy a háború ügyében is. Sajnos a károkat, a veszteségeket és a társadalmi konfliktus veszélyét most sem ússzuk meg, de ne legyenek kétségeink: Orbán Viktornak megint igaza lesz, mert ő hallgat arra, amit az emberek mondanak, gondolnak.

A címlapképen Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványáról rendezett vitán az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2020. március 10-én. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre