Kaszab Zoltán: Gyöngyösi, Pressman és az ünneprontók ünnepe

A Pészah a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, amikor is arra emlékeznek, hogy a fáraó engedélyezte nekik, hogy elhagyják Egyiptomot. Ez egyben azt is jelentette, hogy felszabadultak a rabszolgasorból, így a Pészah a szabadság ünnepe is számukra. Az Izraelben hét, máshol nyolc napos ünnep első napja a kivonulásra való emlékezés, az utolsó pedig a tengeren való átkelésre emlékezteti a zsidóságot.

Az ünnep első napján van az úgynevezett széder est, amelyet a rend éjszakájának is neveznek és ilyenkor egy különleges menet szerint zajló vacsorát tartanak. Erre került sor a múlt héten David Pressman, az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövetének rezidenciáján is. A diplomata pedig ezt az ünnepet érezte a legalkalmasabbnak arra, hogy elhívja Gyöngyösi Mártont, a Jobbik-Konzervatívok elnökét, hogy vele és a többi meghívottal ünnepeljen. Igen, arról a Gyöngyösi Mártonról van szó, aki 2012-ben még listázta volna a zsidó származású országgyűlési képviselőket és aki ellen az összes akkori parlamenti párt (beleértve a Fideszt, az MSZP-t és a DK-t is) közösen tiltakozott, a Mazsihisszel kiegészülve.

Arról a Gyöngyösi Mártonról van továbbá szó, aki egy frissen előkerült felvétel szerint arról beszélt, hogy minden izraeli állampolgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

És arról a Gyöngyösi Mártonról, aki a holokauszt áldozatain is gúnyolódott egy másik felvétel tanúsága szerint. Persze akárhányszor szembesítik ezzel, akkor ő mindig elmondja, hogy már bocsánatot kért, már nem úgy gondolja és egyébként is már csak a kormánymédia foglalkozik ezzel, mindenki más túltette magát az eseten. A napokban, a széder est után ismét megkövette magát a Jobbik elnöke és most már együttműködést is ajánlott zsidó honfitársainak. Csakhogy tetteit nem egyedül a kormánymédia emlegeti fel. 

Az amerikai nagykövet széder estjén szintén részt vevő Heisler András, a Mazsihisz elnöke az eset után azt mondta, csak a helyszínen konstatálta, hogy Gyöngyösi éppen vele szemben foglal helyet az asztalnál és úgy fogalmazott, hogy meglepte a Jobbik elnökének jelenléte, de nem szeretett volna botrányt okozni azzal, hogy feláll az asztaltól és elmegy. Azt viszont azért hozzátette, hogy „nem tartja hiba nélkülinek”, hogy nem kapott tájékoztatást arról, hogy az esten Gyöngyösi is jelen lesz. Sőt,

Heisler azt is hangsúlyozta, hogy továbbra sem kíván párbeszédet folytatni a Jobbikkal és hogy az est végén jelezte is Gyöngyösinek, hogy az ő személye különösen nem kívánatos zsidó körökben.

A Mazsihisz elnökének véleményét pedig 100%-osan megértjük. Amiben pedig szintén biztosak lehetünk, hogy az amerikai nagykövetségen tudtak arról, hogy Gyöngyösi személye nemkívánatos a Mazsihisz és a széder esten részt vevők többsége számára. Pressman mégis fontosnak érezte, hogy meghívja őt. Sőt, még arra is „figyelt”, hogy maga mellé és Heisler Andrással szembe ültessék le Gyöngyösit az asztalhoz. Hogy mi volt emögött a motiváció, azt egyelőre nem tudjuk és talán soha nem is fogjuk megtudni. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy Pressman és csapata akciója teljesen tudatos lépés volt, akár egyfajta üzenetként is felfogható. Hogy kinek és mi volt az üzenet, azt egyelőre csak találgatni lehet.

Ami viszont szintén nyilvánvalóvá vált az est után, hogy a Jobbik egyértelműen és visszavonhatatlanul a dollárbaloldal része lett, hiszen elnökét az amerikai nagykövet úgy, akkor és oda rángatja, ahogyan, amikor és ahová csak akarja.

Mostantól tehát ennek fényében kell értelmezni a Jobbik és Gyöngyösi összes megszólalását. Persze ők hozzák is a kötelezőt. A dollárbaloldal többi szereplőjéhez hasonlóan a Jobbik sem szavazta meg a békepárti határozatot, ellenzi a gyermekvédelmi törvényt és a migráció kérdésében sincs már a kormánnyal azonos állásponton. Ez ugyanakkor nem is baj. A jövőben a harc ugyanis éleződni fog, így nem árt tisztán látni, ki, melyik csapatban játszik. 

A címlapképen Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre